"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Az idősek 10 legyakoribb egészségügyi problémái:

2019. augusztus 20. - TáncRehabilitáció

10.png

Téged ez nem érint, mert még fiatal vagy esetleg a munkáddal és mindennapi teendőkkel vagy nagyon elfoglalva. Emiatt kevesebb idő jut az idősebbekre? Az igazat megvallva ez mindannyiunkat érint, ha nem most, akkor majd később. Ha nem téged, akkor a szüleidet, vagy a nagyszüleidet. 

Azt gondolom, hogy sokszor nem beszélünk a problémákról, vagy esetleg nem teszünk eleget az egészségünkért, mondván, hogy :-"nekünk már mindegy". Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy NEM, nem mindegy! Nem mindegy ,hogyan éli le az ember a hátralévő 10-20-50-évét és hogy boldogan mosolyogva kel és fekszik vagy szitkozódva és sok fájdalommal.                                                                                   Arról már nem is beszélve, hogy sokan esetleg felismerik, az adott betegség jelét de nem foglalkoznak vele, mert úgy gondolják, hogy erősek vagy esetleg szégyen érzetük van az embereknek, hogy idősödnek és elmúlik felettük az élet. Nos, szerintem ez nem szégyen és ezzel szembe kell néznünk, ha tetszik ha nem. Megfelelő segítséggel minden betegség kezelhető. Sokkal inkább a megoldásokra kell fókuszálnunk és arra, hogy boldog életet élhessünk.

ido_s_1.jpg

Ebben a bejegyzésben azt fogom taglalni, hogy mik a leggyakoribb egészségügyi problémái az időseknek.

Merthogy az öregedés egészégügyi kihívásokat hozhat, amiknek jobb a tudatában lennünk és nem akkor rácsodálkozni, amikor már nyakig benne vagyunk.

Amerikában például 65-év felett, ha az egészségügyi állapota az időseknek szintentartható és nem romlik, illetve foglalkoznak önmagukkal akkor körülbelül még vagy 18-évet leélhetnek. Ezek szerintem egész jó adatok, amelyekből kiindulva sok esélyünk lehet nekünk is, ha odafigyelünk önmagukra. Nyilvánvalóan vannak evidenciák, hogy a dohányzás erősítheti a krónikus betegségeket, vagy, hogy a kóros elhízás magával vonzza az egyéb betegségeket mint például ( cukorbetegség, magas vérnyomás stb)

De térjünk rá a legégetőbb egészségügyi problémákra idősebb korban:

1, Ízületi gyulladás: Az ízületi gyulladások megnehezíthetik mindennapi életünket, visszafoghatja az aktív élettől az idősebbeket. Az ízületi gyulladást okozhatja baktérium is véren keresztül vagy seben át,illetve kialakulhat kopás, anyagcserezavar és autoimmun betegség miatt is. Sokszor merevek lesznek az ízületek és duzzadtak, (jellemző: kéz, váll,térd, csípő és láb) a mozgás erősen korlátozott lesz és mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges, amit viszont tehetünk, hogy teákat fogyasztunk mint például: csalán, fűzfakéreg, nyárfalevél. Külsőleg pedig a feketenadálytő kenőcs enyhítheti a fájdalmat. Természetesen sokat segíthet a masszázs, gyógytorna és elektroterápia.

2, Daganatos megbetegedések: Idősödő korban egyre inkább szüksége van a szervezetünknek arra, hogy figyeljük rá, hiszen rendkívül magas a daganatos betegségekben szenvedők aránya. Fontosak a szűrések és mint minden betegségnél ennél is az egyik központi kérdés, hogy minél előbb fedezzék fel a problémát, hogy időben kezelni lehessen. Néha olyan érzésem van, hogy itthon nehezen veszik rá magukat az emberek, hogy orvosokhoz menjenek, hiszen sorban állás van és talán kínlódásnak élik meg az egész egészségügyi procedúrát. Amit meg is lehet érteni, viszont ,ha arra gondolunk, hogy a saját egészségünkkel játszunk, akkor szerintem érdemes ezt szem előtt tartani. A legfontosabb, hogy járjunk szűrésekre és konzultáljunk orvosunkkal, valamint amikor már engedélyezett, akkor kezdjünk el rendszeresen valamilyen mozgásformát, mellyel hozzájárulhatunk az egészségünk megőrzéséhez.

daganat.jpg

3, Alzheimerkor: Ezt a fajta betegséget egyre inkább kutatják és foglalkoznak vele, ami kulcsfontosságú, hiszen a mai napig visszafordíthatatlan és egyre súlyosbodó agyi betegségről beszélünk. Jelentős hatást gyakorol az időskorúak egészségére és biztonságára. Az időskori demencia leggyakoribb oka, a központi idegrendszer idegsetjeinek az elhalálásában rejlik. Az is tény, hogy a nők nagyobb eséllyel lesznek az áldozatai mint a férfiak. Mi segíthet? A B,D, E -vitaminok és az omega 3 zsírsavak, a testmozgás és az agy frissentartása. Mindenképpen szükséges egy orvosi diagnózis, hogy biztosak legyünk abban, hogy az esetleges tüneteink erre a betegségre utalnak.

4, Csontritkulás (osteoporosis) : Amerikai kutatók szerint a csontriktulás előfordulása növekszik az idősek körében. A csont mennyiségének és minőségének romlását jelenti. Elsősorban nőket érinti, főképpen a klimaxot követő időszakban. A csontritkulásnak nincsenek igazi tűnetei, úgy lehet észlelni, hogy könnyen törnek a csontok. Leggyakrabban a csukló, csípő és a csigolyák területén törhetnek el a csontok. A testmagasság csökken és a gerinc előre fog hajlani, c-ívben. A jó hír az, hogy a csontsűrűséget lehet mérni, így könnyen kiderülhet, ki szenved csontritkulásban. Fontos a rendszeres testmozgás,illetve a megfelelő táplálkozás fehérje és kálcium bevitel valamint kiegészíthetjük ásványi anyagokkal az étrendünket.

5, Cukorbetegség: A világon az egyik leggyakoribb anyagcsere betegség. Röviden összefoglalva azt jelenti, hogy az inzulinhatás csökken vagy hiányzik. A szervezet nem képes a vérből a szőlőcukrot felvenni. Világszerte emelkedik azoknak az aránya, akik ezzel a nehézséggel küzdenek. A cukorbetegséget már korai szakaszban fel lehet ismerni és kezelni vérvizsgálattal és a vércukorszint beállításával. Mik lehetnek a jelek? Fokozott éhségérzet, erős szomjúság és gyakori vízelés, hirtelen fogyás és zisbbadó végtagok, homályos látás és lassan gyógyuló sebek. Ma még sajnos nem gyógyítható száz százalékosan viszont színtentartható. A kurkuma is jótékony hatással lehet a diabetesre illetve elengedhetetlen a rendszeres testmozgás.

6, Depresszió: Sokan azt állítják, hogy alig várják a nyugdíjas éveiket, hogy pihenhessenek és nyugalommal tölthessék el a hátralévő éveiket, Ezzel szemben az esetek többségében a valóság teljesen más. Az egzisztencia megbillenhet, valamint a sok éves napi rutin megszűnik az életünkből. Mégis mik lehetnek a jelek, hogy idősebb korban beköszöntött a depresszió? Étvágytalanság, alvászavar, a jövőhöz való negatív hozzáállás. Melankólikus hangulat és érzelmi sivárság érzése. A depresszió komoly negatív hatással lehet a már meglévő testibetegségekre is, illetve együttműködési nehézségeket eredményezhet. Megoldás lehet ezekre a gyötrődésekre egy pszichológus, illetve olyan személy, aki gyógyszereket írhat fel a kezelés érdekében. Sokat számíthat közeli barátok és a család személyes segítsége és jelenlétük. Nem csak azért írom, mert nagy kutyabarát vagyok és nekem is van egy szálkásszörű tacskóm, hanem azért, mert ez bizonyított tény, hogy a depresszión sokat segíthetenk az állatok, ennek köszönhetően egy kutya tartása végett muszáj lesz felkelnünk és megsétáltatnunk azt a kisállatot aki feltétel nélkül szeret minket. 

sza_j_higi.jpg

7, Száj higiénia: Az egészséges fogak és íny nem csak a szép mosoly és könnyű táplálkozás miatt fontos, hanem azért is, mert idősebb korban nehezebb a száj higiéniáját szinten tartani. Nem feltétlen elegendő napi két alkalommal fogat mosni, lehetséges hogy szükséges mellé a szájvíz, főképpen akkor, ha szájszárazság lép fel ,illetve ha cukorbetegek vagyunk. Gyakori az ínysorvadás, a fogínygyulladás, a fogvesztés és ennek következtében a fogpótlás. Jobb kerülni azokat az ételeket, melyek csökkentik a száj PH-értékét. Nyilvánvalóan azokat az ételek sem lesznek a fogaink barátai, melyek fokozzák a fogszuvasodásokat, pl: karamella, chips. A kivehető protéziseknél nagyon fontos a tisztántartás, illetve a megfelelő fogkefe szájvíz alkalmazása. Elengedhetetlenek a rendszeres felülvizsgálatok és lehetőleg ugyan ahhoz az orvoshoz járjunk vissza, hogy könnyen nyomon követhető legyen a kortörténetünk.

 8, Elhízottság: Idősebb korban kevesebb mozgunk és sok esetben fájdalmas minden egyes mozdulat, ezek hatására kevesebb kalóriát égetünk el. Az időskori elhízást lehet csökkenteni, bár az is jellemző, hogy a menopauza megjelenésével óhatatlanul a nők többsége meghízik hormonális úton. A mirigyes állományt zsír és kötőszövet váltja fel, ezáltal a mellek nagyobbá válnak és derék valamint has terén megvastagodhatunk. Ahogyan idősödünk az alapanyagcsere is csökken, a gyors diéták, amiket alkalmazni szoktak ilyenkor a hölgyek csak még jobban összezavarják a hormonrendszert. Megoldást jelenthet a megfelelő mennyiségű testmozgás és egy egészséges étrend kialakítása.Bármennyire is furcsán hangzik fel kell, hogy soroljam az utolsó kettő pontban olyan tényezőt is, amely nem a testünkön jelenik meg, hanem külső tényezők és befolyásolják az egészségünket.

Ilyen a szegénység és az idős korral egyre gyakorabban előforduló leesés, de kezdjük az előbbivel.

9, Elszegényedés: Felmérések szerint több idősebb nő él szegénységben mint férfi, ha egyedül él egy idősebb személy nagyobb valószínűseéggel lesz anyagi nehézsége mintha társal élne, nem mellesleg Magyarország egy gyorsan öregedő társadalom. Nyilvánvalóan a 80-as években nem beszélhettünk nyílt munkanélküliségről, mint jelenleg, másik érdekesség, hogy régebben többgenerációs családok életk együtt, így nehezebb volt meghatározni, hogy milyen anyagi helyzetben élnek a nyugdíjasok, manapság 60-felett sokan élnek egyedül egy panelban vagy a társukkal kettesben. Nyilvánvalóan ha az eddigi cikket végiggondoljuk nem könnyű azoknak az időseknek akiknek akár több egészségügyi problémával kell szembenézniük napi szinten, hogy hogyan oldja meg a gyógyszerek kiváltását, az egészségesebb ételek megvásálását és a napi szintű testmozgást, mely jobb esetben nem merülhetne ki csak a háztömb körüli sétával. 

10, Elesések: Az otthonápolás azért is fontos, hogy ne következzen be egy esetleges baleset vagy elesés. Bármilyen is furcsán hangzik sok sürgősségi eset az idősek körében elesés következtében lép fel. Álltalában otthon következik be a fürdőszobában vagy a szőnyegekben, sokszor a kórházba való bekerülés után még egy évvel később is ott maradnak a betegek hiszen egyéb más fertőzést vagy tüdőgyulladást kapnak-esetleg felfekvésük lesz. Erre megoldáást jelenthetnek az idős otthonok vagy az esetleges otthonápolás. Nyilvánvalóan nem könnyű megtalálni a pénztárcáknak megfelelő nyugdíjas házat, illetve a személyiségünkhöz illő megfelelő ápolót.  Sokat csökkentheti az elesések esélyét, ha kényelmes cipőt hordunk, a magassarkú és a bokánkat lazán tartó cipők instabillá tehetik a járásunkat, így könnyebben fogunk elesni. Ismét fel kell hoznom a mozgás fontosságát, hiszen csökkentik az esés veszélyét, növeli az erőnlétünket és szintentartja az egyensúlyérzékünket. Záró gondolatként pedig  az jutott eszembe, hogy mindenképpen vegyük figyelembe: azt, hogy nem szégyen segédeszközöket használni, (botot, járókeretet) ezek a biztonságos járásban segítenek bennünket és csökkentik az elesés veszélyeit.

ido_s2.jpg

Igyekeztem átfogó képet alkotni az idősek problémáiról, remélem közelebb hoztam számotokra, hogy mikre kell figyelniük és miben lehetünk akár mi is a segítségükre. Egy dologban biztos vagyok az idősődés elkerülhetetlen és egyszer mindannyian át fogjuk élni a kérdés az, hogyan szeretnénk leélni nyugdíjas éveinket? 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr3315016454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása