"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

SMR-henger

2018. május 06. - TáncRehabilitáció

De pontosan mi is ez?

SMR- rövidítése Self Myofascia Realise/ saját myofascia (izomláncnak) az átmasszírozása.                   Ez egy új és innovatív módszer Európában és Magyarországon. A henger maga egy habszivacs, amely különböző felületű lehet, picit rücskös, nagyon rücskös, tüskés stb, minél nagyobb rajta a kiálló forma annál durvább nyomást fejt ki az adott testrészen.

fitness_roller.jpg

(Kép forrása: internet)

1980-as években találták fel ezt a habszivacsot Moshe Feldenkra nevéhez fűződik, aki fizikával és harcművészettel foglalkozott, majd  a 20.században arra törekedett, hogy kitaláljon egy olyan módszert amely a mobilitás problémáit csökkenti és a kliens a saját testműködését jobban megismeri és tudatosítja. Először táncosokon kísérletezték ki a hengereket, majd tekintettel arra, hogy a „kísérleti alanyok” túlnyomó többsége pozitív visszajelzést adott, így nekiálltak a tömeges hengergyártásnak. Később kézikönyvet állítottak össze az önmasszírozás gyakorlataival, majd 2001-ben az új évezred integrált csúcspontjának találták a hengeres smr-órákat. Lassan, de biztosan elterjedt a hengerezés, első körben a súlyemelők körében, hiszen a megerőltetett izomzat fájdalom érzetét tökéletes lehet vele csökkenteni, valamint  teljesítmény fokozó hatása is lehet.

moshe_feldenkrais.png

( Kép forrása: internet)

Ez a henger a trigger pontokat oldja, illetve a szöveteket helyreállítja. Tulajdonképpen a hengerrel az egész testünket át tudjuk masszírozni. Főképpen este ajánlott vagy egy húzósabb óra után (pl: aerobik, cross fitt, ha te nem jársz csoportos órákra, akkor futás után is ajánlott.) Tuljdonképpen az smr henger egy rehabilitációs eszköz, mely segítséget nyújt abban, hogy mobilisabbá váljanak az emberek.

Mire jó a hengerezés?

Csökkenti a fájdalmat és javítja a vérkeringést, az anyagcsere is hatékonyabban működhet, valamit nyugtatja az idegrendszert. Az izomra gyakorolt nyomás  megakadályozza az izomrétegek között kialakult tapadást, és elősegíti a normális véráramlás visszatérését.

Ha smrt-t használsz akkor mindenképpen fájnia kell?

A fájdalom nem jó szó inkább kellemetlenséget  fogsz érezni. 

Kontraindikációk, amikor nem szabad használni a hengert:

  • friss hegesedés
  • súlyos instabilitás
  • terhesség
  • friss műtét
  • trombózisveszély

 Kik használhatják az SMR-hengert?

Mára már nem csak sportolók, hanem átlag vendégek is előszeretettel használják, hobbi sortolók, akik csak heti pár alkalommal edzenek, sport szerelmesek, akik napi szinten edzenek és olyan felhasználók, akik sokat ülnek irodában vagy nagyobb fizikai terhelés alatt állnak napi szinten.

smr_roller2.jpg

(Kép forrása: internet)

 Hogyan kell használni?

A hengerre mindenképpen nyomást kell gyakorolni, vagyis a saját testünket rá kell helyezni és belenyomni, hiszen a hatékony használat érdekében a saját testtömegünkkel nyomást tudunk kifejteni a hengerre. Lassú ütemben kell lendülni a hengeren, amíg kellemetlen érzést nem találunk ott egy picit átdolgoztatni , 10-30mp- ig ott kell tartani a hengert vagy a trigger labdát. A labdát bizonyos testrészeken szoktuk alklamzni, ahova könyebben odafér egy kisebb gömb alakú tárgy ,mint egy hosszú vaskosabb henger. pl: talpra, trapéz izom (váll) körüli átmaszírozásra vagy a bicepszben lévő izomláz enyhítésére is tökéletes. 

trigger.jpg

Bár én ajánlanám, ahogyan a legutóbbi ( tape- cikkemnél is ajánlottam), hogy egy szakember segítségét kérjed, főképpen az első pár alkalommal, hogy bevezessen  a henger rejtelmeibe, majd ha biztosan tudod használni, akkor egyedül is hengerezhetsz, így elkerülöd a baleseteket és a helytelen használatot is.:) Mégis csak büszkén mondhatod majd kis idő elteltével, hogy megtanultad az smr hengert és már egyre professzionálisabban alkalmazod. :) Persze tudom, mindig vannak olyan felhasználók, akik úgy érzik ehhez nem kell szakember, vagy végzettség.... .Végülis én pl néha azt gondolom, hogy szuperman vagyok vagy nem bocs superwomen. :) 

31949245_1953613854669546_5842102240726220800_n.jpg(Kép forrása: internet)

„Ha legközelebb a hengeren éppen egy fájó pontodat masszírozod, akkor tudd, hogy kit kell ezért hibáztatni.” :)

( Moshé Feldenkraist)

 

Végezetül pedig hoztam egy olyan képet ahol ismét bebizonyíthatom, hogy a komplex rehabilitációt mindenki számára meg kell teremtenünk. Olvashattok több cikket is arról, hogy én a Down-Alapítványnál is tartok (TáncRehabilitációs )foglalkozások, ott nemrégiben kipróbálták a hengerezést és ezt lencsevégre is kaptuk. :) Valamint egy izgalmas videót is hoztam, ahol trigger pont masszázs labdával masszírozzuk a spasztikus (merev, görcsös izmokkal rendelkező ) sérült cp-s ( cerebrális parézissel diagnosztizált gyermekeket. :)

smr_down.jpg

 ( Kép forrása: saját)

Ha kedved támadt kipróbálni, ezt a fantasztikus habszivacsot, keress fel bátran.:) 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr9613894378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása