"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Miért fontos a mozgás koronavírus után?

2020. december 17. - TáncRehabilitáció

ai_movement_art-1.jpg

Ebben a bejegyzésben picit azt szeretném közelebb hozni számotokra, hogy a Holland Királyi Fizikoterápiás Társaság milyen irányelveket osztott meg a koviddal kapcsolatban. Hogyan próbálja megtámogatni a mozgásterapeutákat a jelenlegi nem túl könnyű pandémiás helyzetben. 

Az első hullám idején is kerestem és kutattam azokat az oldalakat, blogokat és szakmai anyagokat, ahol olvasni lehetett arról, hogy a  koronavírus hogyan hat a mozgásunk szervrendszerére. Hogy őszinte legyek nem igazán találtam sok információt a neten, de jelenleg fordult a helyzet, ezért ültem le a gép elé, hogy megosszam veletek az olvasottakat. 

Azzal nem írok le újdonságot, hogy a rehabilitáció fontos folyamat  az összes beteg életében, pláne ha intenzív osztályra kerül az illető és minden egyes másodpercben küzdenek az életéért és a beteg is küzd az életbemaradásért. A megfelelő ellátás mellett fontos azt megemlíteni, hogy sokkal nagyobb az esély arra, hogy az ember felépüljön és mihamarabb lábra állhasson, ha a kórházban megkapja a mozgásra vonatkozó rehabilitációt is. Ezzel csökkenteni lehet a terheket a kórházakban, ha megfelelő team munka jelenik meg. 

intensive_care.jpg

A WHO és az Európai Légzőszervek Társaság is bizonyítékokat gyűjt folyamatosan arról, hogy a biztonságos és minél gyorsabb gyógytorna elindítása a Kovidos betegek életében, létfontosságú. Ha jobban belegondolunk már csak azért is, mert ha legyengül a szervezetünk márpedig ez a vírus keményen megtámadja az ember immunrendszerét és minél gyorsabban igyekszik ledönteni minket a lábunkról, így előfordulhat, hogy folyamatosan csak feküdni tudunk, akkor rohamosan elkezd az izomzatunk sorvadni, hiszen annyit se mozgunk mint amennyit előtte legalább napi szinten rutinból megtettünk. Az izomzatunkat a mozgás tartja életben ez az életető ereje, ezért is fontos, hogy a gyógytornászok az intenzív osztályokon átmozgassák a betegeket., már csak azért is hiszen köztudott, hogy ez a vírus megtámadja az izomzatot, így ízületi merevséget, izom gyengeséget és folyamatos fáradság érzést okoz. 

control-of-body-movement-768x768.jpg

Ha sikerült legyőznünk ezt az iszonyat szörnyeteget a szervezetünkben, akkor utána is rehabilitációra lesz szüksége a klienseknek. Eddig arra a következtetésre jutottak, hogy az esetleg több mint 10%-ánál mutatható ki a post vírusos fáradság szindróma. A gyógytornászok feladata, hogy ezeket a jeleket észrevegyék és ennek megfelelően készítse el a rehabilitációs programot. Vannak olyan megbetegedettek is, akik otthon ki tudják kínlódni a vírust, viszont nekik is igen erősen javasolják, hogy miután negatív tesztet kaptak és már elmúltak a tüneteik, keressenek fel kardiológust, belgyógyászt és tüdőgyógyászt, hiszen ezeken a területeken az esetek többségében maradványokat lehet észlelni a szervezetben. Sokkal könnyebben tud segíteni egy rehabilitációs szakember, ha ezekről a területekről egy pontos diagnózissal érkezünk az első konzultációra. Nem szabad túlterhelni a szervezetet és  egy ilyen fajta vírus által ha megbetegszünk, akkor miután már tünetmentesek vagyunk, nem gondolhatjuk azt, hogy uzsgyi neki állhatunk mindennek azonnal szélvész gyorsasággal úgy élni az életünket mint előtte... Az edzéseket és rehabilitációs órákat is jobb fokozatosan kezdeni. 

images_3.jpg

Egy másik igen fontos terület az a légzés és légző gyakorlatok, melyeket minden nap elvégezhetünk pár percben, hogy karban tartsuk a tüdőnket, a rehabilitáció során pedig ezek amúgy is alapvető gyakorlatok annak érdekében, hogy minél előbb felgyógyuljunk.

Vannak más igen hasznos gyakorlatok is, főleg az intenzív osztályról kikerülő betegek részére az az úgynevezett hat perces séta, amely arról szól, hogy a kórházi folyosón vagy otthon gyakorolni kell a folyamatos mozgást- sétálást több percen keresztül, közben mérni kell az időt és megnézni hol mikor, hogyan fáradunk és miket érzünk, ebben tud segíteni egy szakember, hogy figyel minket és jegyzeteli az állapotunkat, ha ezt rendszeresen ismételjük, akkor idővel eljuthatunk a hat perces laza sétához ami után már egy egész erős szervezetet kapunk vissza. 

6.jpg

A gyógytornászok és mozgásterapeuták:

Fontos, hogy az egészségügy egy része minél gyorsabban amennyire lehetséges átálljon online segítség nyújtásra ez vonatkozik az edzőkre, a mozgásterapeutákra és az egyéb egészségügyi szakemberekre hiszen, ezzel is megtámogatjuk azokat a hátrányból induló csoportokat gondolok itt most pl: a fogyatékosággal élőkre, akik a zárlat miatt nem tudnak bejutni egy szakrendelőbe, viszont folyamatosan konzultációkra és terápiákra lenne szükségük. Nem könnyű átállni egy új munkarendre és online tartani foglalkozásokat én is bevallom töredelmesen, hogy az elején nagyon furán éreztem magam, előbb elfáradtam hiszen még koncentráltabban tartom az órákat, és nem könnyű mindig az online térben pontosan megmondani a másik számára, hogy az adott mozdulatsort 100%-ban helyesen  végezte el, viszont mindennek több oldala van, ha ennyit se kap meg egy beteg illetve fogyatékossággal élő, akkor mi lesz velük? 

letoltes.jpg

A gyógytornászokat és a fronton dolgozó egészségügyi dolgozókat ne becsüljük le, ugye számodra is fontos, hogy minél professzionálisabban tudjanak segíteni a betegeknek, akkor is ha jelenleg a munkakörülményeik felborultak?! 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr1516344964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása