"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Táncterápia 6 pontban

2021. június 01. - TáncRehabilitáció

195287872_551608642495526_727017819678413280_n.jpg

Ebben a bejegyzésben szeretném veletek megosztani, hogy azt a módszer amit  külföldön sajátítottam el a táncterápiával kapcsolatban, annak melyek a főbb pontjai.  A 21. században a táncterápiának sokféle válfaja létezik, egy valami viszont mindegyikben közös, ami nem más mint a tánc szeretete hiszen az összeköti az embereket. A kivitelezés és a módszertan sokszor teljesen különböző, gondolok itt most a csoportokra, hogy kiknek ajánlják az adott foglalkozást vagy az óra felépítésére, hogy melyek az alkalmazott módszerek és elemek a terápia során. 

Már az 1940-es években elkezdték felismerni a tánc és a mozgás előnyeit terápiás szinten.

Hamar rájöttek arra, hogy a test és a szellem elválaszthatatlan egymástól és ennek köszönhetően a táncos mozgásformák sokat segíthetnek különböző élethelyzetekben és különböző testi adottságokk mellett is jótékony hatást ér el szervezetünkben a táncolás.

Ehhez viszont megfelelő terapeutai végzettségre van szükség, hogy sikeres élményben legyen része a táncolni vágyók számára. 

Én 2014-ben végeztem el a DanceAbility integratív táncterapeutai képzést, melynek célja hogy sérültek (fogyatékosággal élők) és épek egyaránt megtapasztalhassák a tánc adta boldogságot. Ezt a módszert pedig érzékenyítő tréningekhez is alkalmazom multinacionális cégek számára. 

usa_flag.jpg

Most pedig akkor következzenek azok a kis titkok, hogy mely szabályok mentén dolgoznak az integratív táncterapeuták, legalábbis azok akik ezt az amerikai módszert ismerik:

1. Amikor felkérnek, hogy tartsak meg egy integratív táncterápiás foglalkozást, akkor elöszőr is tudnom kell hogy kikkel dolgozok aznap együtt ( pl: iskolában tartom meg gyerekek számára vagy egy cégen belül csapatépítő jelleggel) 

2. Aztán fel kell készülnöm az órára péládul, milyen eszközöket viszek aznapra magammal? Ha a cél az érzékenyítés, akkor pluszba viszek egy üres kerekesszéket amit kipróbálhatnak a résztvevők, illetve mankókat és rolátort) Lehetőséget teremtek, hogy több sérüléstípust is átérezzen egy (nem sérült személy). Amennyire ez lehetséges.
3. Meg kell magamnak is fogalmaznom, hogy aznap mi lesz a fő téma az adott csoport számára, mi lesz az üzenet. Például,  ha érzékenyítőt tartok, akkor hány évesekkel dolgozok majd együtt és számukra mely út a legszemléltetőbb, hogy az érzékenyítés célba érjen. Ha iskolásoknak tartom akkor az életkori sajátosságokat is figyelembe kell vennem, ha egy multinál kezdjük a közös munkát, akkor ott az adott munkahelyi dinamikák fognak előtérbe kerülni a foglalkozás során. Hiszen mint minden terápia során itt is megbeszéljük, hogy aznap a foglalkozás alatt, hogyan érezték magukar a résztvevők. Másképp fejezi ki magát egy gyerek és másképp egy felnőtt, aki sokszor nem mondhatja ki a véleményét vagy érzéseit a munkatársai felé. Ezekben sokat segíthet a testbeszéd és a tánc világa. 
bodylanguage.jpeg
4. Az első találkozásnál természetesen leülünk egy körbe és tartunk egy bemutatkozó kört, illetve mindenki elmondja magáról azt amit szeretne, én pluszba rá szoktam kérdezni olyan momentumokra, mint péládul, hogy aznap milyen kedvel érkeztünk meg az órára vagy hogy hogyan aludtak a csoporttagok?
(Hogy mindezt miért teszem?) Azért, mert ezzel sokkal pontosabb képet kapok a résztvevőkről, így érteni fogom bizonyos események-mozdulatok kialakulását.
5. Amikor elkezdődik a foglalkozás nekem mint terapeutának folyamatosan monitoroznom kell az eseményeket és a csoportnak a dinamikáját, így a legvégén mikor megbeszéljük, hogy milyen éleményben volt része a csapatnak, akkor célzottan is fel tudok tenni olyan kérdéseket amelyek segítségével a tagok jobban megérthetik önmagukat és a társaikat is. Tehát ,ha egy megszokott csoportról van szó egymást is jobban megérthetik és a közös munka is remélhetőleg a jövőben sikerebbé válik.
6. Ha nyitó körrel kezdjük, akkor általában azzal is zárjuk vagyis megbeszéljük, hogy kinek milyen élményben volt része. Ha érzékenyítés volt a cél, akkor az is szóbakerül, hogy ki mit gondol egy ilyen terápia végén a fogyatékosággról vagy magáról a megkülönböztetésről. Ennek köszönhetően sok történet kerülhet elő és a résztveők elindulhatnak egy önismereti folyamaton ami által a körülöttünk lévô világ is érthetôbb lesz számunkra.
Gondoltam pár dolgot megosztok, hogy közelebb hozzam számotokra a munkám egy kis szeletét. 
Éljenek a táncterapeuták.
Tudjátok: -"Mert a tánc mindenkié"

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr4516575966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása