"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Szomatopedagógia vagy Mozgásterapeuta?

2018. szeptember 09. - TáncRehabilitáció

Amikor elöszőr magyarázom valakinek, hogy az ELTE-n szomatopedagógiát tanulok, akkor általában nem nagyon szokta érteni és összeráncolt szemöldökkel megkérdezi:.-"Ezt a szakmát, hogyan kell elképzelni?"

Én se tudtam régebben, hogy ez a szó mit is takar, viszont mióta tanulom egyre jobban szerelmes vagyok a hivatásomba. :) 

Úgy döntöttem, hogy most egy rövidebb bejegyzésben megosztom veletek, hogy ez a szakma mit is takar, hátha érdekesnek találjátok. 
Az 1950-es években került előtérbe Magyarországon a mozgáskorlátozottak testi nevelése, valamint mozgásszervi rehabilitációjuk. A mozgásnevelésbe beletartozik a gyógytorna, adaptált testnevelés és a mindennapos tevékenységekre való nevelés. Fő cél, hogy a megváltozott tartási és mozgási funkciókat, illetve képességeket valamelyest javítsa, illetve szintentartsa az adott terápia.
A szomatopedagógia medicinális, pszichológiai és pedagógiai módszerek egyvelege, melyben a szomatopedagógus feladata:
- diagnosztika 
- állapotfelmérés 
- mozgássszervi orvosi diagozis és terápiás javaslat
diganostic.jpg
Megvizsgálja a:

 -mozgásszervek működését
- mozgási funkciókat
- funkcionális képességeket
- a közvetlen környezetet (a kliens körében) 
- tanulási képességeket
- kommunikációt
testele_s_test.jpg
test_green_room.JPG

Tulajdonképpen egy összetett, medicinális rendszerben dolgozik a szakember. Az egyén képességeit figyelembe véve hozza létre a leghatásosabb fejlesztő terápiát. Ha a terápia nem hoz megfelelő eredményt, akkor módosít rajta a terapeuta. Fejleszti a motoros képességeket és ezek a szakemberek sportági felkészítésre is alkalmassak . A mozgásnevelés valójában mint komplex gyógypedagógia és gyógyító nevelés jelenik meg ebben a szakmában. 

A szomatopedagógus ismeri a mozgásterápia:
 
 -menetét
- módszereit
- technikáit
- eszközeit
physiotherapy-page.jpg
physical_therapy_room.jpg
Alkalmazza a:
- gyógytornát
- masszázst
- hydroteráiát 
- korai komplex fejlesztő terápiákat
disabilities_phisio_jpg.jpg
A fizióterápia eszközeit is bevetve javít a kliens mozgásszerveinek működésén. Ezek mellett a testnevelés és sport mozgástananyagát is ismeri és adaptálja az adott személyre szabva. Életkornak megfelelően alakítja ki a terápiát ,valamint az önellátást is megtanítja és a gyógyászati rehabilitációs eszközöket is ismeri illetve segít a használatuk elsajátításában. 
A legfontosabb cél a mozgásnevelés és a rendszeres terápia kialakítása. A címben szerepel egy kérdés, hogy vajon a szomatopedagógus mozgásterapeuta, bizakodom abban, hogy a blogom vége felé erre a kérdésre könnyen tudunk válaszolni. A válasz egyszerű igen, hiszen olyan módszerekkel és strukturában dolgozik amellyel kifejezetten a mozgásterapeuták szoktak. 
Remélem segítettem abban, hogy mostmár több információval rendelkezzetek a szomatopedagógus szakma értelmezésében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr8714230403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása