"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Légzőgyakorlatok koronavírus után

2021. március 12. - TáncRehabilitáció

breath6.jpg

Azt már biztosan tudhatjuk, hogy a (kovid-19) koronavírus megtámadja a tüdőt és a légzőrendszert, sok esetben pedig  jelentős károkat okoz. Általában tüdőgyulladáshoz  és súlyos tüdősérüléshez vezet, ha elkapjuk ezt a halált is magában hordozó vírust. Arra is fény derült az elmúlt időszakokban, hogy hónapokig eltarthat a rehabilitáció a teljes felépülés érdekében. Ebben a bejegyzésben több légzőgyakorlatot is bemutatok, ami segíthet minket abban, hogy teljesen visszanyerjük régi formánkat. 

Könnyen megfogalmazódhat bennünk, az a kérdés, hogy mire jók alapvetően a légzőgyakorlatok?

breath001.png

Azt bizonyára mindannyian tudjuk, hogy a légzés életfeltétel, minden élőlény lélegzik. Tulajdonképpen a gázcserében segít minket a lélegzetvétel vagyis oxigént veszünk fel és szén-dioxidot adunk le.            A mélylégzés segíthet helyreállítani a rekeszizom működését és növeli a tüdő kapacitását. Csökkenti a szorongás és a stressz érzését, valamint még az alvás minősége is javulhat. A Kovid-19 utáni felépülésben nagy szerepe van a légzőgyakorlatoknak, ezek otthon is könnyen kivitelezhetők. 

Viszont vannak esetek, amikor semmiképpen nem ajánlott ilyen gyakikat végezni, ezek a következők:

- ha lázas vagy

- ha nehéz légzésed van

- mellkasi fájdalommal küzdesz

- szív körüli fájdalmat-szúrást érzel

- fel van duzzadva a lábad 

Abban az esetben pedig azonnal le kell állni az adott gyakorlattal, ha a következők lépnek fel:

- légszomj

- szokásosnál nagyobb fáradság tör elő

- hirtelen leizzadsz és hűvös, nedves lesz a bőröd

- szabálytalanul elkezd verni a szíved

- szédülést tapasztalsz 

- illetve bármely tünet amely szokatlan és úgy érzed, hogy hirtelen fellép, ezekben az esetekben azonnal mentőt kell hívni, illetve  javasolt egy teljes körű kivizsgálás. 

Többfajta légzési technika létezik köztük például a mélyhasi légzés, vagy a  váltott orron keresztüli légzőgyakorlatok stb. A hasi légzés is a tüdő működését segíti, az orron keresztüli pedig a rekeszizom működését ösztönzi, ami által az idegrendszer ellazul. Kijelenthetjük, hogy mindegyiknek megvan az előnye és a jótékony hatása. 

brething6.png

Ha Kovid-19-ből éppen felépülőben vagy, ne siettesd a gyógyulást és a fokozatosság elvét mindig tartasd szem előtt. A következő gyakorlatokat nem csak a felépülés alatt szokták ajánlani, hanem az úgymond éppen egészséges személyeknek is sokat segíthet abban, hogy koncentráltabb, stresszmentesebb és kiegyensúlyozottabb legyen. 

1, Mélyhasi légzés: Kényelmesen feküdj le a hátadra hajlíts be a térdedet, talpad legyen a talajon, kezedet tedd a gyomrod tetejéhez, (így ellenőrizni tudod légzésedet) vegyél egy nagy levegőt, majd fújd ki az orrodon keresztül és próbáld meg az arcizmaidat ellazítani. Ezt ismételd egy percen át.                          Jó, de mégis mire jó ez a gyakorlat?                                                                                                                                         Szuper élettani hatásai vannak, többek közt vérnyomást is csökkenti, segíti az anyagcserét, nyugtatja a hasi szerveket. A hasi légzés azt jelenti, hogy a tüdő alsó részébe lélegzel ez csak egy elnevezés, hogy hasi légzés, nyilván oda nem tudsz lélegezni, a kis pacalpörkölt mellé. :) A mély levegővételnél hasunk irányába tágul a tüdőnk, ezért hívják, hasilégzésnek. A hasizom és a rekeszizom megmozdul ezzel a légzéssel, és ezáltal tud jótékony hatást előidézni a szervezetben. A hasilégzés ha kellően mélyre jut, akkor megfelelő mennyiségű oxigént juttatunk be  a szervezetbe és kellően átjárja a sejteket és szöveteket. Az egy külön érdekesség, hogy a gyerekek alapvetően a hasi légzést alkalmazzák ösztönösen, ezt könnyen megfigyelhetjük, ha a hasukra helyezel egy kisebb tárgyat. :) 

breathe4.jpg

2, Mélyhasi légzés hason fekve: Nagyjából ugyan az a feladat mint az előző gyakorlatnál, csak értelemszerűen hasra kell fordulnunk, két kezünket tegyünk a homlokunk alá, hogy legyen hely a levegő vételhez, összpontosíts a gyomrodra, hogy arra fele tágítsd a tüdődet és orron keresztül belélegzel, majd ugyanúgy az orrodon keresztül kilélegzel. 

belly_breathing.jpeg

3, Mosolyogva ásítás: Ez a megnevezés a gyakorlat kivitelezéséből ered.  A gyakorlat nem csak a tüdőt hanem a karokat és a vállakat is erősíti valamint megnyitja a mellkas izmait, hogy a rekeszizmoknak teret adjon.                   

De nézzük csak hogyan kell kivitelezni?                                                                                                                            Ülj egyenesen az ágy szélén vagy egy székben, mindkét karodat emeld fel rézsútosan V-alakban és hozz létre egy nagy nyújtózkodó ásítást vegyél egy mély levegőt, majd mikor hozod le a karjaidat a tested mellé, akkor fújd ki és mosolyogj három másodpercig, ezt ismételgesd, ha kezdő szinten vagy, akkor elegendő 4x. Lehet picit furán fogod érezni magad, hogy a végén mosollyal zárod, viszont hidd el a mosolygásnak is fontos élettani hatása van, köztük szerepel, hogy erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt a szervezetben, könnyebben vesszük a mindennapi nehézségeket, ha aktívabban használjuk az arcizmainkat, főképpen a szájunk területén. 

bret.jpeg

4. Váltott orrlukú légzés:

 Ezt a gyakorlatot nem árt egyenes gerinccel végezni, ülve (nyitott a mellkas és nyújtott a gerinc) lehetőleg zavartalan környezetben, hogy tudjunk magunkra koncentrálni. Az orrcsont alatt az orrlyukadat fogod be, a nevében is benne van, hogy váltva. Egyszer az egyiket, aztán a másikat. Puhán hosszan belélegzel és egyenletesen kilélegzel. Nem kell kapkodni, lassan nyugodtan végezzük a gyakit. A hüvelyk ujjaddal és a mutató ujjaddal dolgozol ezzel a kettővel váltva fogod be az orrlyukadat, ( pl a baloldalt beszívod a levegőt ( a jobb oldalon pedig kifújod) majd gyorsan átfogsz a másik orrlukadra nagy levegőt veszel beszívod a levegőt ( jobbra ) és bal oldalon kifújod. Ezt folyamatosan egyenletesen alkalmazod perceken keresztül. Az elején elegendő 1-2 percen át gyakorolni, később növelni tudod majd az időtartamot, a szervezetnek hozzá kell szoknia ehhez az új gyakorlatsorhoz. 

breathe3_1.jpg

 

Alapvetően arra figyeljünk minden egyes gyakorlatnál, hogy a belégzés rövidebb legyen a kilégzés pedig hosszasabb, ezt úgy tudjuk begyakorolni, ha számolunk magunkban például belégzésnél négyig számolunk, kilégzésnél pedig nyolcig. Nem árt, ha friss levegőn tudjuk végezni a légzőgyakorlatokat. Ezeknek a légzőgyakorlatoknak folyamatos alkalmazásának köszönhetően remélhetőleg minél előbb pozitív hatást érhetsz el a szervezetedben. Ha bizonytalan vagy abban, hogy megfelelően végzed a mozdulatsorokat, akkor keress fel bátran, segíteni fogok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr9416454300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása