"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

COVID-19 hatása a sportolásra

2020. október 02. - TáncRehabilitáció

mask_sport.png

Ebben a cikkben mint a címében is látható szeretném megosztani veletek, hogy az Ázsiai csendes-óceáni régióban a sportorvosi rehabilitációs folyóíratban, milyen következtetésre jutottak a kovid-19 vírus és a sportolás között. 

A kovid járvány példátlan leállásra kényszerítette szinte az egész világot, a sportra és az aktív életre gyakorolt hatása pedig összetett és rendkívül egyenletlen volt. A sporteseményeket elhalasztották a fitness és rehabilitációs központokat bezárták, valamint a sportklubbokat is negatívan befolyásolta a járvány. Az edzők nagy része elveszítette az állását-illetve teljesen le kellett állniuk ,ennek következtében kevesebb igény van rájuk jelenleg a piacon, viszont az online edzés annál inkább virágzik a jelenlegi helyzetben. A nemzetek különböző módon kezelik a második hullámot és különböző módszereket alkalmaznak, annak érdekében, hogy a gazdaság is működjön de az emberi életeket is védelmezzék már amennyire ez lehetséges.

120544065_950570292121523_1228430816523116312_n.jpg

A kijárási korlátozások hatással voltak az életmódunkra, egészségünkre valamint jóllétünkre is. Akik súlyos betegségekben szenvednek vagy hatvan év felettiek az ő esetükben pedig kifejezetten nehéz megtalálni a megfelelő arany középútat, hiszen náluk bizonytalanságok sokasága merül fel a sportolással kapcsolatban. A tömeges sportrendezvények veszélyforrást jelentenek mindannyiunk számára, az idősebbeknek nem ajánlják jelenleg, hogy közösségi sportrendezvényeken vegyenek részt vagy hogy sportklubbokban, művelődési házakban zárt terekben csoportos testmozgáson izzadjanak társaikkal, hiszen ezzel is növelik az esélyét annak, hogy elkaphatják a covid vírust, mely rájuk nézve az egyik legveszélyesebb. 

A COVID 19 csepfertőzéssel terjedő, potenciálisan halált is magában hordozható vírus. WHO-ajánlását már nyilván mindenki unja, melyben azt javasolják, hogy társadalmi távolságtartást alkalmazzunk, hordjunk maszkokat és lehetőleg használjunk kézfertőtlenítőt vagy minimum sűrű kézmosással tegyünk eleget a higiéniai előírásoknak.  Mivel szép lassan ezeket mindannyian megtanultuk, most akkor következzen a spotolásra gyakorolt hatása a koronavírusnak. Erről talán kevesebbet beszélnek a szakemberek is. 

covid-19-vi_rus.jpg

A kontakt sportok vagyis az olyan sportágak melyek alkalmanként akár egy-egy másodpercre is érintkezéssel járnak többszörösen is veszélyforrást jelentenek a sportolók (illetve edzők, masszőrök, rehabszakemberek, pályabírok stb) számára. Vannak olyan mérséklő intézkedések mint például a maszkok viselése, melyek sokat seíthetnek, de a betegség átvitelét nem lehet teljes mértékben megakadályozni, ha a játékosok hosszan tartó intenzív kapcsolatban állnak egymással. Kapcsolattartó sportágnak számítanak: foci, kosárlabda, rögbi, bírkozás, jégkorong, box, futsal, terephoki, bírkozás, lacrosse, és a harcművészetek ellenfelekkel. Tekintettel az eddigi adatokra, az iskolákban, egyetemeken, campusokon történő nagyobb létszámmal megtartott kontakt sportok hozzájárulnak ahhoz, hogy a koronavírus jobban és gyorsabban terjedjen. A Guidance for Contact Sport/Michigan.gov.hu azt írja, hogy szerintük ezeket a lehetőség szerint kerülni kellene. A sportolókra nézve viszont ők is úgy gondolják, hogy lehetetlen teljes mértékben elszigetelni a hivatásos versenyzőket így arra a megoldásra jutottak, hogy: 

  • több pihenő időt kellene beiktatni a kontakt sport edzőinek, így egyszerűbb elviselni a maszkokat is
  • kötelező maszkok hordása a sportolás alatt is
  • ha a szövet vagy texil maszk nem megoldható, mert olyan sportágról beszélünk, akkor műanyag arcvédőt is használhatnak 
  • ha netán a sportolól egyéb okokra hivatkozva ezeket nem tudja hordani, abban az esetben egyéni gyakorlattal szinten lehet tartani az adott személyt, a többiektől külön távol kell edzenie
  • tilos a dohányzás, rágógumizás vagy köpködés a sportlétesítmény területén és közelében
  • ha belső helyszínen játszanak/gyakorolnak a sportolók, akkor győzödjenek meg arról, hogy több ablak is nyitva legyen és szellőztessék a termeket, lehetőleg kültéri levegővel növeljék a beltéri keirngést
  • nincsenek az edzés előtti utáni közbeni pacsik, ölelések kontaktok
  • lehetőség szerint az ajtók legyenek automatikusak, a szemetesek is és ezeket gyakran űrítsék
  • azt ajánlják, hogy azonnal mossák ki a sportruhájuak amint hazértek az edzésről
  • fiatalabb gyerekeknél a szülő ösztönözze gyeremekét a távolságtartásra és lehetőleg ne érintkezzen másokkal
  • lehetőleg autóval érkezzen a sportoló az edzésre és maximum szoros családtagjaival utazzon

Nyilván nem könnyű betartani az összes előírást illetve ezt Kanadában kezdték el alkalmazni, ahol valószínűleg a legtöbb sportlétesítményben önmüködő ajtók találhatóak, illetve ott az emberek többsége alapvetően autóval közelekedik. 

dont_touch_me.jpg

Az egyik legnagyobb vízhangot talán az a hír kapta az elmúlt időszakban, hogy elhalasztották az olimpiát, tekintettel a világjárványra, a versenyzők jövő évre készülnek, hogy akkor hozzák csúcsformájukat, ami nem könnyű hiszen egy átállásról beszélünk, arról nem beszélve, hogy sok esetben igen érdekes körülmények közt kell készülniük a járvány következtében a sportolóknak. Az Európai Lagbadrugó Szövetség Uniója az UEFA úgy döntött hogy a bajnokok ligáját felfügesztették még márciusban, hiszen több profi sportoló is vírusos lett. Helyileg az ázsiai régióban hongkongi Labdarugó Szövetség is elhalasztotta az összes mérkőzést, hiszen féltették a játékosokat és a nézőket is, hogy esetleg magas fertőzési kockázatot jelent egy sportesemény megtartása mindkét félre nézve. 

Tekintettel a vírushelyzetre sokan döntöttek úgy, hogy hétvégenként turázni mennek a hegyekbe vagy erődkbe annak érdekébe, hogy elkerüljék a város tömegét, vagy egy konditerem esetleges veszélyét. Ott mégis csak többen tömörülnek egybe, egy relatív zsúfoltabb helyre, nem feltétlen fertőtleníti le mindenki maga után a gépeket, valamint sose tudhatjuk, hogy aki közelünkben van és netán nincs rajta maszk nem e koronavírus hordozó csak éppen tünetmenetes. 

De térjünk csak vissza az Ázsiaiak felmérésre ugyanis azt is tesztelték valamint videó felvételekkel is alátámasztották, hogy mennyi kontakt történik egy focimeccsen a játékosok és a nézők között is. Ha csak arra gondolunk amikor egy gól öröme után összeborulnak izzadtan a játékosok, vagy esetleg a nézők alkalmazzák ugyan ezt boldogságuk kifejezésére, máris megszegjük a 1,5-2méteres távolságtartást. Nehezen állják meg a játékosok, hogy ne nyúljanak az arcukhoz, szájukhoz egy 2x45-perces meccs alatt. Arról nem beszélve, hogy a footbalistáknál jellemző, hogy a pálya szélén köpnek egyet, ami szintén segíthet a vírus terjedésében. Fociban az is előszokott fordulni, hogy összfejelnek vagy a másik játékoshoz hozzáérnek, ezek is magába rejti a veszélyét annak, hogy átadják egymásnak a vírust. 

footbal_and_covid.jpg

A jó hír viszont, az hogy a mérsékelt testmozgás összeségében erősíti az immunrendszert, viszont általánosságban a kontakt sportoknál nagyobb az esélye annak, hogy felső légúti és gyomor fertőzéseket kaphatnak a játékosok. Az állóképességi versenyeken kimutatták, hogy hatszor nagyobb annak az esélye, hogy felső légitui megbetegedése lesz a játékosnak. A hongkongi kormány március 7.-én azt a megoldást találta ki, hogy zárt ajtók mögött tartjották meg a mérkőzéseket. Később kinyíltak a stadionok, ahol hőmérőzést alkalmaztak, korlátozták a nézői létszámot és negatív koronavírusos teszttel lehetett bemenni a meccsre,a stadionban mindenhova fertőtleítő állványokat helyeztek el. A játékosokat nem engedték lezuhanyozni a meccs végén tekintettel arra, hogy a zuhanyvíz és az aeroszolos zuhanyköd megnövelheti a fertőzés terjedését. Játék előtti kézfogást nem ajánlották valamint a játékosoknak ha éppen nem pályán voltak kötelező volt az orvosi maszk viselése. Ezekkel a feltételekkel ideig-óráig megtartották a focimeccseket, majd leálltak amikor egyre erősebben berobbant a kovid. 

Akik olimpiára készülnek azoknak az egyik legfontosabb, hogy összhangba kerüljenek önmagukkal és a napirendjük is beálljon. A világjárványban akítvnak maradni jó és fontos dolog, de a biztonság megörzése az egyik legfontosabb. Az Egészségügyi Világszervezet és a FiFA is sok felhívást tesz annak érdekében, hogy az esetleges otthoni karantén alatt ,illetve ha távunkában dolgozunk ne hanyagoljuk el önmagunkat és maradjanak aktívak, hiszen ezzel tehetik a legtöbbet saját egészségünk védelme érdekében.  

fifa-be-active.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr8816224130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása