"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Fogyatékosággal élő vagy sérült a korrekt megfogalmazás?

2019. április 08. - TáncRehabilitáció

Ebben a bejegyzéseben szeretném közlebb hozzni számáotora azt a kérdést, melyet sok ember feszeget a szakmán belül is és a mindennapokban is. Vajon melyik a korrekt megfogalmazás? Fogyatékosággal élő, esetleg sérült? Biztos vannak olyan helyzetek mikor az egyik vagy a másik formában halljátok, olvassátok.  Arra invitállak benneteket, hogy gondolkodjunk közösen a definiciókról és arról, hogy milyen a társadalmi berenedzkedés Magyarországon. 

Érdekes tény, hogy minden országban különbözően határozzák meg a fogyatékosággal élő személyek körét. A szervátültetettek USA-ban fogyatékosággal élők körébe tartoznak hazánkban NEM. Ez annak köszönhető, hogy nehéz meghatározni hol van a határ az ép és a fogyatékos között. Ráadásul az orvostudomány folyamatosan fejlődik, így a határvonalak is változnak. Magyarországon is a különböző szakterületeken más és más a megfogalmazást használnak, ilyen például az oktatás, egészségügy, foglalkoztatás. ( Orvosi szemlélet=károsodott, Oktatás=fogyatékossággal élő, Foglalkoztatás=rokkant)

Nyilvánvalóan a különböző területek más szemszögből határozzák meg az adott érintettek körét. Kijelenthetjük, hogy nincs egyetlen abszolút meghatározás fontos az adott környezet figyelembevétele és tiszteletben kell tartani a személyek önmeghatározását,véleményét. 

Fogyatékossággal élő személy minden olyan személy, aki hosszan tartó fizikai, értelmi, szellemi vagy érzékszervi károsodással él, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja az adott személy teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását. ( A 2007. évi XCII. törvény első cikkel) Ezt a maghatározást használja az Egyesült Nemzetek Szervezete. Magyarország a fogyatékossággal élő személyek jogairól szoló egyezményt 2007-ben iktatta törvénybe, lásd a pontos törvényt:  2007. évi XCII. törvény a fogyatékossággal élő személyek jogairól szoló egyezmény és az ahhoz kapcsolódó fakultatív jegyzőkönyv kihirdetéséről. 

maxresdefault_1.jpg

Hoztam egy kis videót is amit szerintem nagyon izgalmas, mert bemutatja, hogy minden ember szép és minden ember ugyan azokra vágyik sérüléstől és fogyatékosságtól független. Nem kell nagy dolgokra gondolni, a fogyatékosággal élő embereknek is hasonló vágyaik vannak mint a nem fogyatékosoknak. Szeretnek bulizni, szeretnének megtanulni táncolni vagy elmenni étterembe beszélgetni a barátaikkal, és szeretik, mikor nem a sérülésük a fő téma, hanem az hogy milyen ügyesek ugyan abban mint TE. :) video                                                                    

Ha jobban belegondolunk akkor az előtéltekeink és társadalmi berendezkedésünk befolyásolja az emberi kapcsolatainkat. Bizonyára mindannyian voltunk már olyan helyzetben, amikor gyorsan vontunk le következtetéseket a nélkül, hogy közelebbről megismertük volna a másik személyt. (A kerekesszéket használó személyek nem értenek semmihez) Pedig ha jobban megismered az adott személyt rájössz, a fejedben lévő előítéletek táplálták a gondolataidat. Én ismerek olyan személyeket, akik számos területen jeleskednek, ilyen például Rozbora András többszörös Világ és Európa bajnok parasportoló kajak sportban. Első ránézésre igen Andris kerekesszékben ül, majd amikor elkezdesz vele beszélgetni és megtudod, hogy parasportoló, illetve nem is akármilyen többszörös Európa és Világbajnok, akkor leesik az állam, hogy milyen fantasztikus küzdeni akarás van benne. Sokan megirigyelhetnénk az ő mentalitását. Andris azt szokta mondani nekem, hogy ő nem a fogyatékosságával él, mindenki maximum a barátjával vagy a barátnőjével él... Ez is egy szemszög.  Abban is van igazság, hogy a  fogyatékos  szó, sajnos szitokszová vált. Biztos ti is hallotátok már olyan kontextusban a fogyatékosságot, hogy: -"jajj ne legyél már olyan fogyi". Nah nekem ez az ami nem igazán tetszik...nagyon bántja a fülemet illetve a lelkemet. Ha engem kérdekeztek én is a sérültet szeretem jobban, mint háromszoros diszes, viszont vannak olyan barátaim akik azt mondják, ők nem megsérültek hanem ezzel születtek, így a fogyatékos szó közelebb áll kozzájuk. 

A minket körülvevő társadalom és az információk sokasága miatt próbáljuk egyszerűbben megérteni a környezetünket e miatt sok esetben leegyszereűsítjük az infomráció áradatot az előítéleteinkkel a sztereotípiákkal. Ebben a bejegyzésben arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy teret kell engedni a személyek önmeghatározásának és az a legegyszerűbb, ha egyzerűen megkérdezzük az adott személyt, hogy ő milyen megfogalmazást szeret. Ezt pedig a kedvenc képemmel illusztrálnám. :) 

56470381_1709799425832452_5029844519697252352_n.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr5814731577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása