"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Hogyan tudnak a táncosok megfelelően nyújtani?

2021. augusztus 07. - TáncRehabilitáció
edwards3.jpg
Ebben a bejegyzésben nem csak a profi táncosknak adnék tippeket, haem a hobbi táncosok számára is érdekes lehet, mely nyújtások segítenek abban, hogy testünket preventíven vagyis (megelezőzően, sérüléseket elkerülve karban tudják tartni)
Tekintettel arra, hogy a tömérdek táncórától, és a folyamatos izomfeszítéstől bizonyos izomcsoportok rövidülnek, illetve túlterhelődhetnek, így, könnyen bekövetkezhet egy esetleges sérülés vagy túlterhelés aminek egyenes követekezménye lesz a fájdalom.
De térjünk csak rá a lényegre, amikor a táncművészek életére gondolunk, könnyen eshetünk abba a hibába, hogy azt hisszük, nekik arra kell koncentrálniuk kizárólag, hogy egy adott mozdulatot tökéletesítsenek vagy, hogy egy előadásra az adott kooreográfiát tű pontosan betanuljanak.
Talán itt van az egyik legnagyobb probléma elásva, amikor nem gondol mindegyik edző és mesterek/ tánctanárok, arra, hogy bizony ám sokkal többet kell adni egy táncosnak mindazonáltal, hogy az adott karaktert és táncstílust tökéletesen műveli a táncos. Nem árt arra is, gondolni, hogy hosszútávon ne legyenek az izomegyensúly megbomlásból adodó sérülések, vagy a túlhajszolásból balesetek. Ehhez viszont gondolni kell arra is, hogy a kötötebb izomcsoportokat, le is kell szakszerűen nyújtani.
Ha balett táncosokról beszélünk, akkor röviden egy bejegyzésben ezeket osztanám meg veletek segítség gyanánt, hogy mely testrészeknek tenne jót a többszöri nyújtás, hengerezés és vagy egy masszőr álltali gyúrás.
Alapvetően akik rendszeresen balett órákon vesznek részt/ táncművészek, nekik céljuk az lesz, hogy az izomerőt megtartva, rugalmasak és kecsesek legyenek, nem beszélve arról, hogy az egyenúly magas színtű fejlesztése is megjelenik, valamint rúd gyakorlatok és a terem közepén ugrásokat is kiviteleznek, ami igen csak megterhelő.            A spiccükön pedig teljes testsúllyal meg tudnak állni.
Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy a testrészeiket különböző mértékben terhelik és fejlesztik.
De pontosan melyek ezek a fô részek amiket túl dolgoztatnak és mit tehetnek annak érdekébe, hogy ne terheljék túl?
1:Ott van példának a csípő és a gluteus izomcsoport (far izom) ,ha akár csak egy első pozicióról beszélünk, vagy forgásnál kulcsfontosságú a fenküket megtartani/megfeszíteni, ennek következtében, nem árt időszakosan nyújtani és massziroztatniuk ezeket a testrészeket.
stretches-for-hip-flexor-muscles-lunging-hip-flexor-stretch.jpg
stretc_h.jpg
2:  A quadricepszük vagyis a négyfejű combizmuk illetve a hamstring-hátsó combizom vagyis más néven combhajlító is, sôt ( tulajdonképpen az egész combjuk) feszes és merev a sok megfeszítés-elernyesztés következtében. A balett táncosoknál kifejezetten nagy a törekvés arra, hogy hosszú és magas lábnyújtást érjék, illetve eszétikailag is fontos a kidolgozott láb. Ennek eredményeképpen igen csak sokat kellene nyújtaniuk a teljes lábukat, hogy ne kövtkezzenek be sérülések, lábgörcsök, rövidülés, húzódások.
stretches-for-hip-flexor-muscles-standing-quad-stretch.jpg
3:  Eredendően a sok lábujhegyre állás és spiccezés megerősíti a vádlit és az egész alsó lábszárat, valamint a talpat, hiszen az ugràsoknál ahhoz, hogy elrugaszkodjanak ahhoz is szükség van egy erős vádlira és a megérkezéshez az ugrás tompításához is bekapcsolódik a lábszár,lábej részei. Tehát kiemelten fontos sokat nyújtani a vádlijukat és a lábfejüket, talpukt.
s_tr.jpeg
s_tr_1.jpeg
4: Végezetül pedig igen csak sokat használják a hátukat és hasukat, hiszen ezeket a részüket is feszítik ahhoz, hogy egy ugrást, vagy poziciót (akár lábujjhegyen) létrehozzanak. Tehát ezek az izmok is erősek és feszesek lesznek, így nem árt rendszeresen massziroztatni, nyújtani valamint SMR-hengert használni annak érdekében, hogy könyebb legyen a balett órát végigküzdeni, természetesen, ha bizonyos testrészünknél úgy érezik, hogy meghúzták, vagy fáj a sok terheléstől, abban az esetben sokat segíthet a tape-felhelyeztetése is.
has.jpeg
Gondoltam kisebb betekintést nyújtok a táncosok hosszútávú egészségének/testük épségének megtartásába. Remélem tetszett a kis összefoglaló.
Ha van olyan téma ami kifejezetten érdekel téged keress fel bátra, ha megoldható írok róla egy cikket.

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr6716651742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása