"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Kényszerhelyzetben Spanyolország egyik nemzeti kincse

2020. október 12. - TáncRehabilitáció

tablaos_flaemnco.jpg

Amióta a Koronavírus járvány végigsöpörte a világot, a társadalom minden aspektusa megváltozott. A napi interakciótól kezdve a vásárláson át egészen a művészet világáig. Ez különösen igaz a táncművészetre és a táncstúdiókra, igyekeznek a jelnlegi helyzet kihívásaival megbirkózni, mégis kiejelnthetjük, hogy az egyik legszámottevőbb áldozata a pandémiának nem más, mint a Flamenco. ( Az eredeti cikket itt érheted) 

A Kovid-19 legsúlyosabban spanyolországot érinti a mai napig, jó tudni azt a spanyol királyságról, hogy kultúrálisan illetve történelmileg is az egyik leggazdagabb és legmeghatározóbb országai közé sorolható, arról nem is beszélve, hogy az egyik kardinális táncstílusnak ad otthont a Flamenconak. 

A Flamenco tánc és zene spanyolországból származik, több száz éves múltra tekint vissza, rendkívül népszerűvé vált a világ számos részein is ez a stílus péládul Amerikában és Japánban annyira eltrejedt, hogy több flamenco studió található ezekben az országokban, mint egész spanyolországban. 

Mit kell tudni a Flaemnco-stílusról?

A Flamenco egy gyűjtőnév, melyet a spanyolországi Andalúziában élő romák terjesztettek el, legősibb formája az ének, melyet hangszer és tánc is kísér. A Flamenco mint ősi táncok a romák életét tükrözi: viselkedésben, életfelfogásban, öltözködésben. Sok esetben a táncosok improvizálnak és dráma jellegű, szenvedélyes karaktereket jelenítenek meg.

Miért került kényszerhelyzetbe a Flamenco? 

A nyári szezonok arról szóltak spanyolországban, hogy flamenco esteket tartanak kültéren és beltereken egyaránt, falemnco festiválokat és táborokat rendeztek. Minden a flaemncoról erről a szenvedélyes és karakteres táncról illetve előadásmódról szólt. Turisztikailag is egy fontos esemény a spanyolok számára, hogy bárokban és rendezvényeken flamenco show-kat tartanak, csak hogy amikor kitört a járvány ezeket az eseményeket le kellett fújni, és júniusban tudták újraindítani a rendezvényeket. Főképpen a tablaos- melyek olyan bárokat és étteremeket jelent, ahol kifejezetten Flamenco előadásokat tartanak a vendégek számára miközben vacsorájukat vagy italjaikat fogyasztják. Főképpen ezek a "bárok" kerültek szorult helyzetbe, mind az éttermek mind pedig az előadóművészek terén.  

covid_flamenco_1.jpg

A Falemnco táncművészettel és előadásokkal foglalkozó művészek bevételük jó nagy százalékát elvesztették a járvány következtében. Már csak azért is, mert a turisztika igen csak megcsappant spanyolországban. A művészet haldoklik a kovid járvány következtében a spanyoloknál, hiszen először Madridban zártak be a legismertebb és leghíresebb éttermeket és bárokat melyekben flamenco előadásoknak lehettünk szem és fültanúi. Azért kellett bezárni az éttermeket, bárokat illetve szórakozóhelyeket, mert ott is úgy vélték, hogy ezeken a helyeke gyorsabban és könyebben terjedni a kovid-19. Főleg egy olyan kultúrában ahol a távolságtartás kevésbé megszokott mint közép-kelet európában. Egy ismertebb barcelonai falemnco táncos El Yiyo így fogalmazott:

Az összes művész akiket ismerek és Flamenco előadással foglalkoznak, ugyan úgy érintettek mint én, sok munkámat lemondták, vagy átetették fél évvel későbbi időpontra, a művészek kétségbeesettek, a turisták nélkül pedig minden elveszett. 

A kormánytól segítséget kért a több mint 3500 hivatásos flamenco előadóművész, ugyanis ha mi nem lábalunk ki a válságból velünk együtt a flamenco egy része is meg fog halni. 

A Spanyol kultúrális miniszter szóvívője úgy fogalmazott:

A központi kormányzat képességei korlátozottak, a helyi tanácsok feladata segíteni az ágazot, illetve az idegenforgalmi ágazat szorosan összefügg a Flaemnco előadásokkal. Természetesen szeretnénk megsegíteni a Flamencot az országunkban. Terveink között szerepel, hogy találkozót szervezzünk a művészekkel és közösen beszélgessünk a helyzetről. A spanyol kormány fontolóra vette az idegenforgalmi ágazat munkavállalóinak ideiglenes munkanélküliségi támogatás meghosszabbítását az év végéig. 

 Az első hullám alatt sok helyen a bérleti díjakat is elengedték a táncoktatók számára, ami nagy segítséget jelentett számukra, mondta Federico Escudero Keeley-aki vezetője a Nemzeti Spanyol Flamenco Termek Szövetségének,  véleménye az, hogy ez kevés segítség hiszen, ettől még nem lesz betevője a Flamenco táncosoknak és előadóknak, hogy az esetleges próbáikhoz ingyen kapnak tremeket. Fontosnak tartják, hogy spanyolország kormánya és népe együttesen és hatékonyan szálljanak szembe az egész ország nemzeti örökségének megmentése érdekében. 

mask_flamenco.jpg

Az UNESCO-világkincsnek nyilvánította a flamencot, tekintettel arra, hogy 2010-ben felvette az embriség szellemi kultúrális örökségének reprezentatív listájára, ennek következtében érthető, hogy kifejezetten aggodalom fogja el a művészeket és Flamenco táncosokat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr7216235480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása