"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Miért fontos a mozgás 50-felett?

2020. október 15. - TáncRehabilitáció

mie_rt.jpeg

Bármennyire is közhely nem számít az életkorod vagy a fizikai állapotod, ha azt ízlelgeted, hogy jó lenne rendszeresen mozogni valamit. A követező gondolatok remélem segítenek abban, hogy elindulj ezen az úton. 

Az idősebb korosztály számára nagy kihívást jelent, hogy önmagukat ellássák ameddig csak lehetséges, például ehhez sokat tud hozzátenni, ha rendszeres testmozgást végeznek. Természetesen nem árt kitűzni célokat és beiktatni egy menetrendet, hogy a renszeresség kialakulhasson. Sok idősebb személyt az visz rá a testmozgásra, hogy bekövetkezik az amit mindenki szeretne elkerülni egy baleset vagy egy betegség, melynek egyik megoldókulcsa a testmozgás vagy a rehabilitáció. Utána már sokkal könyebben látják be, hogy nem is olyan rossz dolog heti rendszereséggel valamilyen sportot vagy mozgást végezni. 

Csak, hogy néhány példát felsoroljak, hogy miért fontos a mozgás 50-felett?!

1. Izomzat szintentartása: Szarkopénia (noha most itt semmilyen összefüggést nem kell keresnünk az ürülékkel  ((Szarral)) kapcsolatban, bármennyire is első hallásra összecsnghet a kettő. Megnyugtatok mindenkit ez egy szakkifejezés, melynek jelentése nem más, mint az életkor előrehaladtával összefüggő izomerő csökkenése. Tehát a tesmozgás azért is hasznos az idősebb korosztály számára, mert bizony szinten kell tartanunk az izomzatunkat. A jó hír az, hogy kisebb súlyzóval, ellenállással vagy saját testsúlyú gyakorlatokkal erre a problémára is van megoldás. Általánosságban 50-év kor körül kezdődik az izom leépülése,de drasztikusan 70-éves korunk körül szoktuk érzékelni. Annak érdekében, hogy ne 70-évesen kezdjünk el kapkodni, már 50-évesen is nyugodtan elkezdhetünk megfelelő edzőt keresni az egészségünk érdekében.

121518589_3370348419712636_8314709654277706475_n.jpg

De vajon ez mitől következik be? Hogy az izomtömeg egyszer csak elkezd csökkeni. 

Sok magyaráztot szoktak adni rá, többek közt az endokrín (vagyis a hormális) változások felelősek az izomzatunkért, a megváltozott étrendünk, kevesebb testmozgásunk és az anyagcsereváltozásunk is befolyásolja az izomtömegünket. Viszont, hogy valami pozitív is legyen az írásomban azt szeretném hangsúlyozni, hogy a stabil járáshoz és az egyensúly megtartásához is megfelelő izmerőre van szükségünk. Kutatásokkal azt is bizonyították, hogy akik gyorsabb tempóban sétálnak ők átlagosan magasabb izomerővel rendelkeznek. Bármilyen furcsán is hangzik, ha az egyensúlyunk egész jó állapotban van, de az izomzatunk már sorvad, akkor bizony előbb utobb be fog következni a retegett elesés, melyből súlyos következmények keletkezhetnek. Nyilvánvalóan akik csontritkulással küzdenek, nekik külön gyakorlatokra és szakemberre lesz szükségük, hogy ne legyenek véletlen túlterhelve a csontok bizonyos gyakorlatoknál, mely következtében eltörhet testünk váza. A felnőtt emberi csontvázat 206-csont alkotja, így nagy esély van arra, hogy valahol törni fog ha túlterhelődik.

2. Aerob kapacitás növelése: Azok a mozgások, mint például a kerékpározás, gyaloglás, lépcsőzés, vízi areobik, sokat segíthetnek abban, hogy fejlődjön az állóképességünk és a tüdnők kapacitás is nőjön. Ha ezeket a mozgásokat 20-percen keresztül végezzük, akkor gyorsabb ütemben fogjuk venni a levegőt a terhelés következtében, így fejlődést érhetünk el tetsünkben. Az aerob mozgások növelik az oxigén ellátottságát a szervezetünkben, ami szintén jótékony hatást gyakorol ránk.

active_elderly.jpg

Ha kevesebbet mozogtunk az útobbi időben, akkor célszerű 5-10 perccel kezdeni az edzést, már ennyi idő is hatással lesz szervezetünkre. Ahhoz, hogy fejlődést érjünk el idővel növelni kell az időt és a gyakoriságot is, azt szokták javasolni, hogy heti 3x kellene aerob mozgást végezni, ahhoz hogy egy adott probléma-betegség javuló tendenciát mutasson. Sajnos nem minden aerob mozgás vitelezhető ki az idősebb korosztály számára pl: biciklizés nem megengedhető egy friss stroke után, de erre megoldást jelenthet, hogy felcseréljük vízi-medencés foglalkozással. Ha valakinek térd fájdalmai vannak, akkor a nagyobb sétákat fájdalom fogja kísérheti, így nekik például kifejezetten ajánlott a szobabicikizés.

De mégis miért jó ilyen mozgásformákat végezni? 

Mert a maximális oxigénfogyasztás növelhető vele, ezáltal a kisebb házimunkák (mosogatás) vagy a mindenapi élethez szükséges tevékenységek pl: (öltözködés, fürdés) is könyebben és egyszerűbben elvégezhető lesznek. Segíthet az elhízással szemben, valamint a magas vérnyomást is csökkentheti vagy szintentarthatja. Az aerob testmozgás csökkenti a nyugalmi vérnyomást, jótékony hatást gyakorol a szív izomzatára is. Számos kutatás azt is bebizonyította, hogy még a magas koleszterinszintet is jótékonyan befolyásolja a rendszeres aerob testmozgás. Szív és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a tüdőbetegségeket is javíthatják ezek a fajta sportok, mozgásformák. A tüdőbetegeknél péládul kevesebb légszomj jelentkezhet, ha rendszeres testmozgás végeznek. 

3. Balance/Egyensúly: Az életkor előrehaladtával csökken az egyensúly megtartásának stabilitása, ezért példának okáért, nagyon hasznos lehet a rendszeres hosszab séták beiktatása, mert ez egy olyan mozgásforma mely folyamatosan eltolja a súlypontot valamerre. Azok az idősebb személyek, akik elestek már az életük során, nekik kifejezetten hasznos, ha egyesnúly gyakorlatokat végeznek, hogy javítsák vagy szinten tartsák ezt a képességünket. Nagyon jó gyakorlatok erre péládul a szék mögötti balance-állások, hiszen az egész (vesztibuláris) belső fülben található egyensúly rendszerre jótékony hatást gyakorol. Ugyanakkor a szenzonmotoros (vagyis körülöttünk lévő helyzetek érzékelése és azokra való reagálás, pl: feléd repül egy labada ezt érzékeled és elkapod) ezt is fejlesztheti, ha egyensúly gyakorlatokat végzünk. 

balancing.jpg

4. Flexibilitás: Bizonyára mindannyian halottunk, már arról, hogy az edzések végén nem árt lenyújtani, de azt már kevésbé hangsúlyozzák a szakemberek, hogy miért fontos ezzel zárni a foglalkozásokat? Erre a válasz igen egyszerű, azért mert testünk mozgástartományának növelését érhetjük el a rendszeres nyújtásokkal. Az izomhossz és ízületi mozgástartomány növelhető ezekkel a gyakorlatokkal. Azért szokták ezzel zárni az órákat, mert ez nyugalmat és koncentrációt igényel, mely kevésbé gyors, mint egy aktív fél órás biciklizés, illetve ha olyan foglalkozáson veszünk részt ahol nem iktatnak be nyújtásokat fenáll a veszélye annak, hogy gyorsan rövidülni fognak az izomzatok, aminek következtében pedig balesetet szenvedhetünk el. Vannak olyan nyújtó gyakorlatok, melyekhez nem árt segítséget kérni. A parkinzon-kór az egyik olyan betegség, ahol különösen fontos a rugalmasság fenntartása, ezt az állapotot jellemzi a csoszogás és a hajlított testartás vagyis bizonyos izmok rövidülni fognak ha görnyedt háttal járunk napjaink nagy részében. Ha időben kapunk megfelelő fejlesztő foglalkozásokat, akkor elkerülhető a súlyos testartási rendellenességek rögzülése. Parkinzon-kórnál fontos a járás fenntartása, az egyensúly zavar megakadályozása és a gerinc meghosszabbítása. 

felxibility_elderly.jpg 5. Összességében a testedzésekről: Hasonlóan működik mint a gyógyszerfelírás, induviduális vagyis egyénre szabva történik. A testedzés összetevői között szerepel a 

  1. Gyakoriság (napi, heti,)
  2. Intenzitás (milyen szinten tartunk kezdő-haladó, így erős vagy gyenge fokozaban végezzük a mozgásfeladtot)
  3. Ídőtartam (napi 10-perc az elején később napi 1 óra is lehet) 
  4. Felépítettsége (az óra legyen részekre bontva, bemelegítés, aerob mozgás, erősítés, balance gyakorlatok, ladbás gyakorlatok, hogy a reflexet is szinten tartsuk, nyújtás stb)

Pontos meghatározást, azért nem szoktunk adni, mert ez az egyéntől függ és az dott korcsoportól, betegségtől, a betegség előrehaladottságától stb. Egy stroke sérültnek teljesen más fejlesztére lesz szükrégs mint egy combnyaktörést szenvedett kliensnek. A cukorbetegeknél péládul nem árt mozgás előtt és után mérni és megfigyelni magukat, mennyire volt erős a választott mozgásforma. 

elderly.jpg

Akik növelni szeretnék edzettségi szintjüket, vagy most kezdik el a edzésprogramjukat, nekik nem árt orvosi véleményt kérni, hogy mit tanácsolnak leginkább számukra. Az első óra után pedig alaposn figyeljük meg magunkat, hogy mennyire éreztük megfelelőnek az adott mozgásporgramot. Ha pedig úgy érzed, hogy szívesen edzenél együtt egy olyan edzővel aki évek óta kifejezetten az idősebb korosztályra szakodott keress fel bátran. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr1816239250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása