"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

A meditáció és légzőgyakorlatok élesebbé teszik az elmét?!

2021. március 05. - TáncRehabilitáció

breath4.jpg

Ez a cikk azt taglalja, hogy a buddhisták és a jogik szerint a meditáció és az ősi légzésközpontú gyakorlatok fejlesztő hatással vannak az agyra. Azt fogom megosztani veletek, hogy ez az állítás mennyire állja meg a helyét a valóságban. 

Az Írországban található Trinity Egyetem kutatói elöszőr tanulmányozták, hogy a légzés és a figyelem között milyen neurológiai kapcsolat állhat.  Így arra gondoltam, hogy ez egy igen érdekes cikk lehet számotokra, le is lefordítottam.  Az köztudott, hogy a meditációnak és a joga légzési gyakorlatoknak számos jótékony hatása van köztük például az, hogy stresszoldó valamint, hogy javíthatja az emésztést. De ennél többről is lehet szó?  Az agyra milyen hatással van? 

Az Írek a kutatás végén arra a következtetésre jutottak, hogy a légzésgyakorlatok segítségével javult a figyelmük és a fókuszálásuk azoknak, akik rendszeresen végeztek gyakorlatokat szemben a kontrolcsoporttal, akik nem végeztek semmi ilyesmit. 

De mi a helyzet a kognitiv funkciókkal? (megismerés és gondolkodási tevékenység pl: tanulás, tervezés, problémamegoldás) 

 

breathing_1.jpg

Lehetséges, hogy a légzéőgyakorlatok alapvetően jótékonyan hatnak az agyra és javítják az agy különböző területeit/ funkcióit

Azt észrevetted, hogy amikor szorongunk vagy stresszt szenvedünk el, akkor a légzésünk is megváltozik. Ilyenkor általában a légzés gyors, rövid és sekélyes lesz. Ezekben a pillanatokban segítségünkre lehetnek a légző gyakorlatok. Alapvetően az köztudott, hogy a joga gyakorlatok több mint 2500-évesek és váltig állítják, hogy az elmére hatással vannak az általuk alkalmazott gyakorlatok. A tanulmány végére kimutatták, hogy a légzés hatással van a figyelmünke, vagyis a figyelem szintjét légzéseddel befolyásolhatod. Michael Melnychuck az egyetem idegtudományi intézetének tanulmányvezetője, azt állította, hogy vizsgálat során neurofiziológiai kapcsolatokat kerestek a legzés a rekcióidő és az agyi akitivitás mérése segítségével. Az agytörzs egy kis területe a Locus Coreuleus-ban ahol noradrenalin termelődik, ha ebből sok felszabadul az agyban, meggátolja, hogy összpontosítani tudjunk. Nos erre van hatással a megfelelő légzéstechnika.

De mi is a funkciója  a locus coeruleu-snak? 

Az, hogy a stressz és a félelem fiziológiai válaszaihoz kapcsolódik. 

A kutatás végére azt is kijelentették, hogy bár azzal újdonságot nem állapítanak meg, hogy az öregedéssel együtt jár  az agy plaszticitásának elvesztése illetve  a tömege is csökken, de a jó hír az, hogy akik hosszú távon meditálnak és gyakorolják a légzéstechnikákat, azoknál valószínűsíthető, hogy lassabban, és kevésbé drasztikusan következnek be ezek az öregedéssel együtt járó természetes folyamatok. Azt is megállapították, hogy a lélegzetvétel segítségével szabályozzuk az agy egyik természetes kémiai hírvivőjét a noradrenalint, mely  megfelelő adagban segíti az agy új kapcsolatainak növekedését a sejtek között. Tehát minnél többször veszünk szabályosan levegőt és figyelünk tudatosan a légzésünkre, annál többet teszünk az agyunk fittségénke fenntartása érdekében. 

breathing3.jpg

Arról már mindannyian hallhattunk, hogy a két agyféltekünk eltérő módon működik. A jobb agyféltekünk felelős többek közt a kretivitásért, az érzelmekért a bal pedig például a racionalitásért, beszédért  vagy éppen az írásért stb. Sokan állítják azt főleg  joga és budhista vonalon, hogy az agy jobb és bal féltekét össze lehet hangolni különböző gyakorlatokkal péládul a váltott orrlukú légzéssel, bár más módszerek is segíthetnek ebben péládul a táncolás vagy hogyha ellentétes végtagokat váltva használjuk. Ennek köszönhető, hogy előfordulhatnak olyan élmények, mint péládul amikor táncolás közben egy hevesebb érzelmi állapotban eszünkbe jut egy jó gondolat vagy esetleg egy porblémának a megoldása. Mindez annak köszönhetően, hogy a mozdulatsor alatt (táncolás közben) (ellentétesen használjuk a végtagokat, illetve zenére végezzük a mozdulatokat, ezek ilyen hatáassal lehetnek agyunkra)  

joga_le_gze_s.jpg

A kutatás végére azt a következtetést levonhatjuk, hogy tulajdonképpen mindenki javíthatja az agyának "fittségét" egy meditáció és megfelelő légzési gyakorlatok segítségével. Tehát amondó vagyok, hogy vegyünk egy mély lélegzetet mielőtt belekezdünk valamibe. :)                                                           Ha szívesen tanulnál különböző légzéstechnikákat, annak érdekében hogy agyadat karban tartsd keress fel bátran. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr1416433798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása