"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Miért fontos edzés után lenyújtani?

2018. július 01. - TáncRehabilitáció

Legtöbben edzés után pár mozdulattal elintézik a nyújtást, esetleg relaxációs gyakorlatot végeznek. Vannak, akik egyből zuhanyozni mennek, netán betankolnak egy nagyobb adag turmixot. Mindannyian tudjuk, hogy ezek azonban nem a legjobb megoldások, legújabb bogbejegyzésemből kiderül, hogy miért is elengedhetetlen edzés végén az alapos nyújtás?!

marijuana-hottest-workout-supplement.jpg

  • Merevség: Egy keményebb edzés alatt az izmok számtalanszor összehúzódnak, ezáltal nem a megszokott állapotba kerülnek ( mint például egy nyugodtabb napon, amikor csak ülünk az irodában) tehát merevebbek lesznek az izmok és rövidülnek. Ennek következtében fájdalmat és keménységet fogsz érezni legfőképpen akkor, ha nem nyújtod át edzés végén. 
  • Tejsav: A nyújtás segíti a tejsav eloszlását, ami szintén megkönnyíti az edzés utáni napokat.
  • Endorfin: Köztudott, hogy az edzés hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, ami következtében a szervezet elkezd lehűlni, ezt a folyamatot segíti a nyújtás, hogy könnyebben hűljön le a testünk.
  • Véráramlása: A nyújtás segít a véráramlást ezáltal a pulzusszámod is könnyebben visszaáll a normál állapotára.
  • Derék/ ágyéki gerincszakasz: 10-ből 9-vendég panaszkodik a derekára, hogy sokat fáj, illetve a mozgásszegény életmód és a napi 8-óra ülés se segít sokat a helyzeten. A combhajlító (hamstring) és a csípő horpasz ( hip flexor) a medence körüli izmok, ezek nyújtása is elengedhetetlen a kiegyensúlyozott élethez.
  • Testtartás: Még a testtartásunk is javulhat, ha arra gondolunk, hogy rendszeresen lenyújtunk a hátunkat, mellkasunkat valamint a vállainkat, hiszen az idő és a sok gyakorlás által kevésbé lesz kötött.
  • Stresszoldás: A feszes merev váll valamint nyak nyújtása által könnyebbnek és felszabadultabbnak érezzük majd magunkat, vagyis stressz oldás érzést okoz.
  • Rugalmasság: Minnél többet nyújtasz szakszerűen annál hatékonyabban fogod kivitelezni a gyakorlatokat.
  • Sérülésveszély: Csökkented a sérülés veszélyét, ha megfelelően lenyújtod az egész tested.
  • Teljesítmény: A teljesítmény is tud csökkenni, ha nem nyújtunk le az edzés utáni illetve a regerenáció is lassul.

a9041d996adbb578e6821fd7958a3758.png

 A megfelelő légzéstechnika elősegíti a hatékony nyújtást, manapság vannak olyan 60-perces foglalkozások, ahol kifejezetten nyújtás/ stretching gyakorlatokat végezhetsz és megtanulhatod a szabályos mozdulatsorok végrehajtását.                                                                                                                               A hajlékonyság és ízületi rugalmasság minden embernél más, hiszen nem vagyunk egyformák, semmiképpen sem szabad siettetni és türelmesek kell, maradnunk a testünkkel szemben.  Jövő héten megosztom veletek a hasznosnak talált videóimat, és várom a kommenteket, hogy milyen izmok nyújtását szeretnétek látni. :)

36387182_2029968927034038_2413968961214349312_o.jpg

 Soha ne figyelj azokra, akik azt mondják ez nem sikerülhet. Arndol Schwarzenegger

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr7914085901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása