"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

ReHabilitáció

2018. szeptember 15. - TáncRehabilitáció
Ha meghalljuk azt a szót, hogy rehabilitáció, gondolom mindenkinek az a klasszikus kórházi jelenet ugrik be a fejébe, hogy egy alagsori pincében csoportos gyógytornán veszünk részt a törött lábunkkal. Szeretném közelebb hozni a rehabilitáció fontosságát az emberek számára, így ez a bejegyzés bizony a rehbilitációról fog szólni emberi nyelven. 
rehabilitation_lowres.jpg
A rehabilitáció egy komplex folyamat, melyben team-munkát végeznek a szakemberek és a gyógyító tevékenységen túl fontos, hogy minnél nagyobb önállóságot érjen el az adott személy. 
team_work.jpg
Az elmúlt években megváltozott a megközelítése: a betegségek, sérülésel, fejlődési rendellenességek, személyes tulajdonásgok, illetve a külső környezet feltételei között. 
A rehabilitációs eredmények és az esélyegyenlőség mellett kiálló szervezetek-intézetek is bebizonyították, hogy: 
- Különböző mértékű lehet a károsodás jellege az adott személyen.
- Hasonló károsodások a személy és a környezeti feltételek mellett eltérően gyógyulhatnak.
- A fogyatékosággal élő emberek társadalmi részvételét befolyásolja a környezet, mely támogató vagy akadályozó jellegű lehet. 
participate.gif
A rehabilitáció egy igen fontos terület, mely sajnos csak kellő menyniségű anyagi háttérrel működik megfelelően. Nah de de nézzük meg pontokba szedve, hogy a rehabilitáció miket is takar, kik végezhetik és milyen elvárásaink lehetnek?
A folyamat:
- Elöszőr álltalában egy orvos ( belgyógyász, ideggyógyász, ortopédus stb) megállapítja különböző vizsgálatok álltal, hogy milyen rehabilitációs folyamatra lesz szükség, amelyhez megfelelő szakemerrel konzultál.
- Később a  rehabilitációs programot megbeszélik a "beteggel".
- A rehabilitáció folyamatában ellenőrzik, hogy hatékony-e az adott terápia.
- Az időszak végén tanáccsal látják el az adott személyt, hogy a további életvitelben milyen kezelések ismétlésére lehet szükség.
doctor.jpg
future-of-physical-therapy-profession-6-exciting-career-insights.jpg
tana_cs.jpeg
Kik végeznek rehabilitációs foglalkozásokat?
Gyógytornászok: Mozgásszervrendszerrel foglalkoznak, a páciens izomerejének visszaállítása a fő cél. Általános mobilizációval és aktivizációval segítik a rehabilitáció folyamatát. 
-Szomatopedagógusok: Mozgásképességekben akadályozottak mozgásterápiájával és pedagógiájával foglalkoznak.. 
- Konduktorok: Pető módszer, főképpen központi idegrendszeri sérüléssel élőkkel foglalkoznak.Komplex rehabilitációs kezelést adnak. Önellátásképesség és az újratanulás fontos szempont náluk. 
- Sportterapeuta: Gyógytestnevelés és pszichológia ágazatából is vegyítenek. Ebben a terápiában a teljesítmény növelése  fontos cél.
- Ergoterapeuta : A lehető legmagasabb szintű független élet elérése a cél. 
- Gyógypedagógus: Az öregedő társadalomban egyre nagyobb szükégünk lesz gyógypedagógusokra, hiszen a látás és hallássérüléssel egyszer mindenki szembesülni fog, valamint a különböző műtétek, vagy akár implantátumok behelyezése után ( hallószerv pótlás). A hallás és beszéd tanítás és gyakoroltatásához ezekre a szakemberekre van szükség. 
- Ápolók és gondozók: Rehabilitációs kezelés alatt előfordulhat, hogy ápolásra vagy gondozásra szorul az adott személy. Sebellátás, öltöztetés, mozgásbeli támogatás a célja.
Ide tartozik ugyanakkor a fizikális medicina is: pl: hidroterápia, (vagy a vízben tartott gyógytorna,) elektomágnes-hullámterápia, ultrahang terápia is. 
ergote.jpg
Ergoterápia
kond.jpg
Konduktív pedagógia
Milyen elvárások lehetnek?
Az teljesen normális, hogy mindenki egy rehabilitációs program után ugyan azt az aktív életet szeretné élni mint előtte. Ugyanakkor a folyamat alatt sokszor előtörnek olyan érzések a kliensek számára, hogy sosem fog már úgy mozogni mint előtte, ezért fontos a pszichés támogatás is megfelelő szakemberekkel ( pszichológus) Azt fontos leszögeznünk, hogy minnél hatékonyabb a rehabilitáció, annál gördülékenyebben térhet vissza az adott személy a "régi" életéhez. Azt ne felejtsük el, hogy az elöregedő társadalmunkban egyre több orvosi beavatkozás szükséges, amiben a rehabilitáció fokozza a hatékonyságot, ezért is fontos, hogy ezzel a területtel foglalkozzunk és megfelelő rehabilitációs eszközökkel és szakemberekket képezzük ki. 
rehab.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr9014241313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása