"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Gyakorlat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben

2019. január 21. - TáncRehabilitáció

Milyen az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben gyakornoknak lenni? Melyik osztályon voltam és miket láthattam? Erről fogok beszámolni nektek ebben a bejegyzésben. :) 

2017-ben úgy döntöttem, hogy felkeresem a OORI-t annak érdekében, hogy még többet megtudjak a szakmámról és a nappali kórházi ellátásról. 

18620684_1566927690004833_3535397200713935339_o.jpg

MI is az a OORI? 

1918-májusában nyitotta meg kapuit Budakeszin az intézet, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy a tüdőbeteg katonákat gyógyítsanak. A második világháború után pedig korszerű műtőket, rehabilitációhoz szükséges műszereket szerezetek be. 1991-2006 Között pedig az intézet rehabilitációs szakorvosképzése, továbbképzése elismert központja lett. 2000-ben elkezdtek építeni új épületet a rehabilitációs intézetben. 

MIlyen osztályok vannak a létesítményben? 

Egyebek mellett: - Stroke utáni rehabilitációs osztály

                             - Amputációs és szeptikus rehabilitációs osztály

                             - Súlyos központi idegrendszeri sérültek

                            - Mozgásszervi rehabilitációs nappali kórház, ez volt az ahol  betekintést nyerhettem a kliensek és az alkalmazottak közös munkájába. 

Úgy is gondolom a látottak alapján, hogy ez egy közös munka, a rehabiltált személynek is akarnia kell a gyógyulást és hinnie abban, hogy kíváló szakemberek segíteni szeretnének az egészség helyreállítása érdekében, hogy teljesebb életet élhessen a jövőben.

Kik vettek részt ezeken a napokon?

Leginkább az idősebb korsztállyal találkoztam, de voltak 40-50 körüliek is, illetve sportsérült fiatalok valamint balestetet szenvedő középkorosztály is megtalálható volt. (Nyilvánvalóan kisebb sérülésekkel jönnek a nappali elltásába a kliensek)

A nappali kórházban minden nap reggel 7-kor kezdtünk, hozzám kis gyakornokhoz  kineveztek egy mentor akit követhettem minden nap munkája folyamán, nem mellesleg  főnvér volt az intézetben. Adott nekem egy fehér köpenyt ,melyet büszkén hordtam még szelfit is készítettem vele. :)

18623578_1566927626671506_1726330267532146337_o.jpg

Kóra reggel összeültek a különböző szakemberek és átbeszélték, hogy melyik kliensel milyen programot kell véghezvinni, illetve hol tartanak az adott személy rehabilitációjában. Volt egy kis konyharészlegük ahova engem is reggelnte hívtak, hogy együnk együtt mielőtt nekiállánk a kemény munkának. 

Kik dolgoznak együtt egy nappali kórházban?

  • gyógytornász
  • ápoló
  • gyógy és sportmasszőr
  • orvos
  • fizikoterapeuta
  • ergoterapeuta 

Tehát a reggeli után megérkeztek a kliensek egy nagy körbe leültünk azon a héten az adott klientúrakörrel. Mindenkitől megkérdezték, hogyan érkeztek ,milyen a napjunk, majd beosztották őket és körforgásszerűen mehettek egyik terápia után a másikra. Én végigkövettem minden nap más érintett foglalkozásait és az úgynevezett "rehab napját."

Előszőr az új kliensekről írok: A beszélgetés után ők az orvosnál kezdenek, ahol felméri egy 20 perces kivizsgálásos beszélgetésen keresztül, hogy mik a panaszok és mire lesz szükség a kliens fejlesztése és betegségmegszűntetés érdekében. Természetesen mire ide kerülnek a kliensek addigra paksaméterekkel,  mr illetve röntgen felvételekkel érkeznek, így ezeket is kielemzi a kezelőorvos, majd leírja a főnővér számára, hogy milyen rehabilitációs eljárásokat ajánl személyre szabva.

Ezután az adott páciens a nővér által, ha derék és izület fájdalmakkal érkezett valaki, akkor különböző krémeket és iszappakolásokat tesznek fel melynek 20- percig fóliával letakarva pihentetnie kell az adott területet a kliensnek. A következő állomás egy elektroterápiás szoba volt, ahol tipikusan különböző gépek segítségével és drótos tapancsok által áramot vezetnek az adott kezelndő felületbe. ( akinek volt része már ilyenben az pontosan tudja jól, hogy kisebb csipős érzést érzékelnek az érintettek egy ilyen kezelés alatt) Ezek a terápiák lehetnek 10-20-30 percesek is függ az adott személy problémájától és attól is, hogy a rehabilitációs időszaknak mely részében tart.                  Van ergoterápiás szoba is, ahol felmérik az első napokban, hogy milyen a terheléses vizsgálata a kliensnek vagyis, hogy mennyire egészséges és ennyit bír az átlaghoz képest a tüdeje, az izom és izületi mozgékonysága, hogy szív és vérkeringése mennyire tér el az egészséges szinttől.

18581934_1568773799820222_7842778119813535538_n.jpg

A következő állomás akár a gyógytorna is lehet, ahol minden nap csoportos és egyéni foglalkozást is tartanak. A csoportos nyilvánvalóan tágabb és sokan vesznek részt rajta, ott lehet egyeseknek könyebb vagy picit talán egyszerűbb feladatokkal találkoznak, de ezzel nincs nagy baj hiszen fontos a napi mozgás az egészségmegörzés szempontjából. Az egyéni órákon bőven elfáradhat az aki a csoportoson úgy érzi csak lógatta a lábát. :)  Ott jobban tudnak figyelni az egyéni képességek fejlesztésére. A következő állomás a masszőrrel való találkozás, ahol 20-30 percben az adott porblémás zónával foglalkozik, a legtöbben nagyon hálásak ,mert a fájdalom mellett a masszázs végén felüdülésben is részesülnek. A nappali kórházban csoportos aqua tornát is kapnak a betegek, melyet úgy kell elképzelnünk, mint egy tornaórát csak vízben és vízi eszköket is felhasználják, annak érdekében hogy izgalmasabb legyen az óra. Végezetül pedig egy hatalmas tornateremet is láthattam, ahol kisebb csoportban ( 4-5fő) edzést végeznek, itt szobabicigli, gumikötél, kislabda, bordásfal, futópad is található szintén egyénra szabva megfelelő gykaorlatokat kell végeznie az adott személynek, két gyógytornásszal. 

rehab2.jpeg

A nappali kórház délelőtt működik, így ennél több nem nagyon tud beleférni az időbe. :)) Mindenki igényelheti a nappali kórházakat két hét erejéig, természetesen beutalóval lehet bejelnetkezni és sajnos hosszú sor várakozik, hogy megkaphassa ezt a fantasztikus két hetes személyre szabott rehabilitációs csodát. Megdöbbentő ugyanakkor fantasztikus volt megtapasztalni, hogy az állami "korházakban" a rehabilitációs részlegen igen is összefognak a szakemberek és nem egymás ellenségei, hanem egymás munkáját segíitik, hiszen mindegyikre szükége van a betegnek. A beteg szemléletéből kezlítenek nem a saját egójuk és szakmai karrierjüket helyezik előtérbe. Persze nekik nincs versenypiacuk, viszont azt gondolom, hogy ez lenne a normális és sokat tanulhattam tőlük, hogy pozitívan és egymás segítését, közös munka gyümölcsét lássam meg a munka folyamatában. A legtöbben azt gondoljuk, hogy a rehabilitáció valami negatív (dolog) és csak fájdalommal telített időtöltés lehet, ezért talán kerülik is sokan a gyógytornát vagy a különböző kezelési módokat. ( krémek, pakolások, eletroterápiák stb.) Az igazság az, hogy ezek sokkal egyszerűbb és sokszor kevesebb fájdalommal járnak, mint egy műtét utáni rehabilitáció, ami sokkal nagyobb fájdalommal és sokkal hoszabb időinetrvallummal dolgozik. Én azt gondolom, hogy inkább a fájdalom első pillanatában menjünk el a megfelelő orvoshoz, aztán pedig megfelelő rehabilitációs szakemberekhez minthogy megvárjuk annak az idejét, hogy műtéttel és a műtét utáni rehebailitációval kelljen helyreállítani az egészéget. Ami igen is fájdalmasabb és hosszasabb. Mi rehabilitációs szakemberek ,arra tettük fel az életünket, hogy segítsünk ott, ahol tudunk a klienseknek, hogy boldogabb és fájdalommentesebben élhessenk. :) 

 

Until i went to rehab, I didn't understand what i did.

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr3814065159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása