"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

5 jel ami arra utal, hogy Lumbágód van

2020. június 01. - TáncRehabilitáció

lumbago_csontvaz.jpg

Hétköznapi nevén a derékfájás, világszerte népegészségügyi gond, hazánkban pedig emiatt veszik ki a legtöbb táppénzes napot. Bizony hajlamosak vagyunk arra, ha nem látványos tüneteket produkál a fájdalom, akkor nem megyünk el az orvoshoz, hiszen majd elmúlik. Ezzel az a gond, ha fáj a derekunk és nem megyünk el megfelelő szakemberhez, többet árthatunk a testünknek, mint gondolnánk.          A nők körében magasabb az előfordulási aránya, körübelül 35% míg a férfiaknál csak 29%.Kétféle csoportba sorolhatjuk a derékfájdalmat. Vannak az akut, vagyis rövid ideig fennálló fájdalom és a krónikus hosszan tartó, szűnni nem akaró fájdalom. Ahhoz, hogy kiderüljön a te esetedben mi a helyzet, mindenképpen szükséged lesz egy konzultációra a háziorvosoddal, vagy egyből felkereshetsz egy specialistát is például ortopéd szakorvost. 

Természetesen sok esetben nem is olyan könnyű otthon megállapítani, hogy az adott derékfájdalom a rossz munkakörülmények miatt alakult ki és ergonómiai szempontból változtatni kellene a munkakörülményeken, vagy pedig idegbecsípődés okozza a fájdalmat derekunkban. Ha az ember rávette magát, hogy irdatlan gyötrődései közepette elmenjen egy orvoshoz jó úton halad, hiszen ott több eszköz is rendelkezésre fog állni, mellyel megállapíthatják a pontos diagnózist. Ebben segítségére lehet az orvosnak: 

  • Röntgen (általában ilyenkor az ágyéki gerinc szakaszáról készítik a felvételt)
  • MRI (mágneses magrezonancia képalkotás)
  • CT (röntgensugárral történő számítógépes vizsgálat).

lumbago_ember.jpg

Milyen tünetek utalhatnak arra, hogy derékfájdalmunkkal orvoshoz kell fordulni?

Végtaggyengeség/zsibbadás: ha az ideg becsípődik nem tud megfelelően működni és ingereket szállítani, így hibás információkat továbbít az agynak, ennek következtében léphetnek fel idegi eredetű panaszok, melyek olyan súlyosak is lehetnek, hogy nem csak zsibbadást hanem bénulást vagy teljes funkciókiesést okozhatnak. Legfőképpen az egyik, de előfordulhat, hogy mindkét alsó végtagban (a lábakban) megjelenik ez az érzés.

Vizelettartási gond: a derékfájdalom következtében súlyos tünetek közé soroljuk, amikor vizelet, vagy széklettartási problémák jelennek meg. Ekkor sürgősen orvoshoz kell fordulni.

vizelet_tartas.png

Több mint 3 hónapja tart a fájdalom derekunkban: nagy valószínűséggel gyöki kompresszióról beszélhetünk, de okozhatja ennek hátterét egy gyulladás, vagy tumor a derekunkban. 

Kényszertartásokat veszel fel: amint megjelenik a fájdalom sokszor odakapunk mi több, dörzsölni, vagy simogatni is szoktuk azt a területet. Ha csak erre gondolunk, akkor nem meglepő, hogy általában a fájdalomtól elfele fogunk dőlni illetve, hajolni, így alakulhat ki, hogy a derékfájdalom következtében ellentétes irányba picit eltoljuk a felsőtestünket, annak érdekében hogy tehermentesítsük azt a területet. Ezzel az a gond, hogy hosszútávon deformitásokat érhetünk el a gerincoszlopon. 

Szúró vagy égő fájdalom: napok óta szűnni nem akaró égő-szúró fájdalmat érzünk a derekunkban és nem segítenek a lazító krémek, vagy a pihentetés, akkor nem egy egyszerű kisebb húzódás állhat a háttérben ezért fontos kideríteni, hogy pontosan mi okozhatja ezt az érzést. 

Abban az esetben, ha derékfájdalom mellett, ezek a tünetek jelentkeznek esetleg több együttesen lép fel, mielőbb szakemberhez kell fordulni, tanácsos nem ilyenkor megmutatni kitartásunkat, hogy a fájdalommal együtt lehet élni. Számos esetben a diagnózist követően ajánlani szokták, hogy egyénre szabott tornában és esetleges egyéb kiegészítő terápiát alkalmazzanak a mielőbbi gyógyulás érdekében. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr9815727960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása