"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Használd különben elveszítheted!

2020. július 15. - TáncRehabilitáció

alzheimer.jpg

Vajon melyik az az emberi testrész melyet, ha nem használunk idősebb korban rohamosan romlani fog? A válasz igen egyszerű, hiszen 2005-ben több mint 24 millió ember szenvedett demenciában világszerete aminek 70%-át az Alzheimer-kór tette ki. 

Egyre több olyan cikk jelenik meg, mely arról szól, hogy a tánc segíthet az emlékezés visszanyerésében. Talán nem írok újjat azzal, hogy bizony évtizedek óta kutatják a mozgás és azon belül a tánc jótékony hatását. Az idő előrehaladtával arra is rájöttek, hogy a stressz csökkenthető táncos mozgásformákkal, valamint közérzetünkre is jótékony hatást gyakorol. Ebben az írásomban a New England Journal of Medicine online folyóírat egyik érdekfeszítő cikkét hoztam el nektek, mely arról szól, hogy a tánc stimulálhatja az agy azon területeit, mely lelassíthatja az Alzheimer-kor kialakulását.  Az ember nem szívesen gondolkodik előre, hogy mi lesz velem vagy a családtagjaimmal 5-10-év múlva, viszont talán hasznosabb úgy élni, hogy tudjuk milyen problémákkal kell majd szembesülnünk és esetleg azokra a problémákra milyen megoldásokat találhatunk. Mint úgy élni, hogy egyszer csak beüt a ménkű. Köztudott, hogy a mozgás minden korosztály számára jótékonyan hat, viszont arról talán kevesebbet beszélünk, hogy az idősebb korosztálynak miért is van akkora szüksége a testmozgásra. 

elderly.jpeg

Ebben a kutatásban azt vizsgálták, hogy az idősekre milyen jótékony hatást gyakorolhat a szabadidős tevékenység? Illetve melyek azok a tevékenységek amik hatásosabban lépnek fel az Alzheimer-kór lelassításában. 

No, de ejtsünk néhány szót erről a betegségről leegyszerűsítve: 

Legygyakrabban tulajdonképpen arról beszélünk, hogy a szellemi képességek elkezdenek súlyosan romlani, annyira hogy a napi életvitelt és önellátást is megnehezíti, hiszen az egészséges agyszövetek elsorvadnak. A mai napig nem tisztázott az  hogy ezt a "betegséget" pontosan mi okozhatja illetve kiknél fordulhat elő gyakrabban?! Viszont valószínűsíthető, hogy 2025-re 65.-év felett nagyjából minden harmadik ember Alzheimer-kórban fog szenvedni. 

use-or-lose.jpg

Felmerül a kérdés, hogy van-e megoldás? 

Arra rájöttek a kutatás alapján, hogy a tánc növeli a kognitív képességet minden életkorban. Kognitív képesség alatt a figyelmet, emlékezést, megismerési és gondolkodási folyamatokat értjük. Szabadidős tevékenyégek között a golfot, biciklizést, olvasást, kártyázást, hangszeren játszást, írást, táncot, úszást és keresztrejtvényt vizsgálták. Arra jutottak, hogy az olvasás 35%-csökkenti a demenciát, a kerékpározás és a golf 0%-ban, keresztrejtvény fejtés 47%-ban a tánc pedig 76%-ban. Lehet tudat alatt mindig is tudtam, hogy a mottóm megálja a helyét a tánc tényleg mindenkié. 

Dr. Robert Katzman neurológus arra jutott, hogy a demencia hatásaival szemben jobban ellenállnak azok a személyek, akik heti rendszereséggel táncolnak, mert javítja az agy sejtjei közötti kapcsolódást. Köztudott, hogy ahogy öregszünk úgy bizony ezek a sejtek rohamosan pusztulnak. Úgy fogalmaz Katzman, hogy ha bizonyos tevékenységeket nem végzünk, akkor bizonyos útvonalakat se kell bejárnia az agyi idegi kapcsolódásoknak, hiszen amit nem használsz az pedig feledésbe merül, így működni se fog olyan tökéletes az a terület. 

Viszont a jó hír az, hogyha az idegrendszert stimuláljuk, akkor nehezebben felejt az agy. Sajnos arra nem tér ki a tanulmány, hogy a különböző táncstílusok közül melyik a meghatékonyabb a demencia ellen, de arra rájöttek, hogy ez az egyik legjobb szabadidős tevékenység arra, hogy az ember fitten és frissen tartsa önmagát. Ha a társastáncot vesszük górcső alá, akkor abban a táncfajtában mindig van egy vezető általában a férfi és egy követő a nő, ebben a stílusban a férfinak igazi irányítónak kell lenniük a nőknek pedig élvezhetik, hogy nők lehetnek. Első ránézésre lehetséges, hogy fel se tűnik számunkra, hogy mennyi mindenre van szükség egy társastáncban? Például összpontosításra, figyelemre, érzelmek kifejezésére,emlékezésre, ritmus tartására. Ha vezető vagy egy társastánc órán, akkor kifejezetten figyelned kell, arra hogy te találod ki mp-alatt az irányt vagy a figura kivitelezését például egy pörgetés elindítását ennek köszönhetően roppant módon fejleszti az agyunkat, míg a követőnek pedig minden mozdulatra reagálnia kell és összhangba kerülnie partnerével. Természetesen ha változatos korográfiákat tanulunk és a partnereinket is időnként válogatjuk a táncórákon, akkor az még többet hozzátehet annak érdekében, hogy fejlesszük vagy szinten tartsuk az elménket. 

elderly_balett.jpg

(Madame Poole: 77-éves balerina, aki a mai napig járja a világot, hogy példát mutasson a jövő generációjának, korát meghazudtolva mai napig csodásan balettozik és szeretné átadni azt a gondolatot, hogy nem számít a korod, az számít hogy szívből csináld azt amit szeretsz)

Konzekvenciának talán azt vonhatjuk le, hogy ne halogasd a lehetőséget kezd el még ma építeni és fenntartani az agysejtjeidet a tánc által. 

jennifer_lopez_ta_rsasta_nc.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr1816007068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása