"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Covid-19 és a csoportos fitness órák

2020. július 20. - TáncRehabilitáció

covid19.jpg

Sok edző és fitness-konditerem tulaj joggal teheti fel azt a kérdést, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel, mi lesz a csoportos órákkal? A kérdés nem könnyű, hiszen egyik oldalon ott vannak az edzők és a tulajdonosok megélhetési és gazdasági szempontjai a másik oldalon viszont az egészségügyi szakemberek állnak, akik javasalatokat hoztak. Dél-Koreában február és március alatt 112-ember fertőződött meg koronavírussal miután részt vettek egy zumba oktató képzésen. Sokan foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy egy-egy táncos workshop, illetve csoportos fitness és táncórák , mennyire erősíthetik fel a covid-terjedését, hiszen vannak olyan gazdatestek melyek horodzók, viszont mellette tünetmentesek, illetve van a vírusnak egy lappangási ideje is. Ugyanakkor az egészséget fontos megtartani amihez elengedhetetlen a testmozgás. Ha ezeket számításba vesszük észlelhető, hogy nem könnyű kérdésre keressük a választ. 

Karantén alatt hosszú ideig zárva tartottak ezek a fajta szolgáltató iparágak, mára lassan az összes megnyílt és teljesen normális hogy aggályokat vet fel a tagok körében a biztonságos szolgáltatások igénybevétele. A The New York Times cikkében hosszasan írnak arról, hogy a csoportos órák milyen félelmet rejtenek magukban. Most ezt a cikket szeretném megosztani veletek.

fitness_csopi.jpg

A csoportos órák megtartása egyedülálló és rémes kihívást jelnet a fertőzés elleni küzdelemben. Az emberi kapcsolatokat kutató szakemberek fedezték fel az eset következtében, hogy a Zumba oktató képzéshez vezethető vissza 112-embernek a fertőzöttsége, Dél-Koreában népszerűek a gyors tempójú táncórák, viszont a hátulütője egy ilyen órának az, hogy sokan vannak- hamar elkedzenek az emberek verejtékezni,lihegni, szaporább a légzés is, valamint gyakran kiabálnak és erőteljesen beszélnek az oktatók, akik kevés esetben tudnak maszkot húzni a szájuk elé, mert különben nem fogják érteni a hátsó sorok mi a következő gyakorlat. Részvételtől számított egy héten belül 217-résztvevőből 54 pozitív tesztet kapott, majd nem sokkal később kiderült, mikor elindult a kutatás és a résztvevők családjait valamit baráti körét is letesztelték, hogy több tucatra emelkedett a vírusos személyek száma. Az ebből eredő esetek többsége nem volt súlyos, de természetesen akadt közöttük olyan akinek tüdőgyulladáshoz hasonló tünetei lettek és kórházba kerültek. 

110946873_2726809814257979_5997482447209292989_n.jpg

A Dankook-Dél-korea egyetem orvostudományi professzora Dr. Ji Young Rhee arra a következtetésre jutott, hogy:

- a zárt térben végzett hosszasabb testmozgás, mely által erőteljesebben igénybe van véve az emberi szervezet, valamint elindul a méregtelenítés és izzadás keletkezik, ott magasabb lesz a támadási aránya a Covid-19-nek.

Az epidemiológusok arra jöttek rá, hogy ha kevesebb mint 5-ember megy el egy órára, ami kevésbé intenzív ilyen pl a jóga vagy a pilates, illetve nagy térben tartják a foglalkozást, akkor kevesebb az esélye annak, hogy elkapják a vírust még akkor is, ha az oktató covid-os. 

Mindenesetre a tanulmány figyelmeztetni szeretne minket arra, hogy akik mindenáron szeretnének csoportos órára menni azok fontolják meg, hogy tényleg szükségesnek tartják, azt hogy  egy közösségben együtt izzadjanak legyen az táncóra, CrossFit, Boot-camp vagy egy egyszerű alakformáló. Orvosok is azon a véleményen vannak, hogy az edzőtermek kiszolgáltaottá teszik a vendégeket és könnyebben megkaphatjuk a vírust. 

Dr. Rhee szerint az alacsonyabb intenzitású testmozgás, mely kevesebb nehéz légzést igényel és a kisebb létszámú csoportok csökkenthetik a vírus átvitelét az emberekre. Egy másik szakember Linsey Marr, aki a Virginiai építőmérnöki kar egyik tanára és legfőképpen a levegő áramlásával foglalkozik, azt gondolja, hogy: 

- Én is nagy CrossFit rajongó vagyok és hiányzik, hogy közösségben edzhessek, azt tudom csak tanácsolni, hogy a beltéri testmozgásokat jól gondoljuk át, ha úgy döntünk, hogy elmegyünk, akkor vegyünk figyelembe a helyiség méretét, a résztvevők létszámát, a szellőztetést-hiszen a legfontosabb az, hogy elegendő szellőzés legyen a kültéri levegővel, ezt a légkondik nem helyettesítik, hiszen az csak keringeti a bent lévő levegőt.   

A levegőben lévő vírusrészecskék által okozott fertőzés kockázatának csökkentése érdekében szükséges a jelenlegi légaramlási ajánlás: másodpercenként körübelül 10 liter kültéri levegőt igényel személyenként a helyiség. Tehát minnél több ember van az órán annál több friss levegőre lenne szükség melynek folyamatosan áramolnia kellene. 

airflow.jpeg

Alexando Andrade a Brazil Santa Catarina Állami Egyetemen szintén légárammal foglalkozik, ő főképpen a levegőminőség hatásait vizsgálja azt gondolja, hogy:-"társadalmi távolodásra lenne szükség és semmiképpen nem lenne szabad zsúfolt órákat tartani sok emberrel, több térre és kevesebb látszámra kellene csökkenteni minden olyan órát ahol testmozgással foglalkoznak. Ezeken a foglalkozásokon se ártana maszkokat hordani, ami természetesen kényelmetlenné teszi a helyzetet és nem megszokott a viselése pléne edzés során. Viszont sajnos azt se gondolhatjuk, hogy akkor megoldás erre a szabadtéri edzés mert a szellő jobban elosztathatja az emberek levegőjét illetve tüsszentésüket."

A csoportos órákkal kapcsolatban nagyon nehéz dülőre jutni, hogy mi lehetne a megoldád. Az biztos, hogy az online órák bizonyultak eddig a legbiztonságosabbank, hiszen ott a felsorolt lehetséges problémák és buktatók nem kerülnek előtérbe. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr816038822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása