"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Érvek és ellenérvek a maszkkal kapcsolatban

2020. július 21. - TáncRehabilitáció

mask2.jpg

Az utóbbi időben egyre több emberben merül fel az a kérdés, hogy a maszkok vajon mennyiben segítik a jelenlegi járvány lassulását, vagy ha nem a lassulásban, akkor abban segíthet-e hogy csökkentse az esélyét annak, hogy elkapjuk a Covid-19-et?                                                                                   Ebben a bejegyzésben szeretnék szakmai érveket megosztani veletek a maszk használatáról, hogy mik az érvek és ellenérvek, annak érdekében, hogy használjuk a maszkokat?! 2020-Junius 5.-én a WHO ( Wold Health Organization) az Egészségügyi Világszervezet kiadott egy összefoglalót, melyben tanácsot adnak a maszkok használatáról. Gondoltam megosztom veletek összefoglalva ezt a kiadványt. 

who.jpg

A WHO-úgy látja, hogy a maszkok alapvetően megelőző és ellenőrző intézkedéseknek lehetnek a részei, így korlátozhatják a vírus terjedését. A maszkok egészséges emberek védelmére is felhasználhatók fertőzött személyekkel való érintkezés alatt. Illetve ennek a fordítottjában is segíthet, ha a fertőzött veszi fel a maszkot annak érdekében, hogy ne fertőzzön meg "egészséges," nem vírusos személyeket. Viszont naív lenne azt gondolni, hogy a maszk önmagában elegendő lehet, a kezek folyamatos tisztán tartása ( higiéniai fertőtlenítővel vagy minimum 20mp kézmosással) szintén szükségszerű és a fizikai eltávolodás 1,5 méterre, annak érdekében hogy emberről emberre ne terjedjen a vírus. 

Eddigi tudásunk amit kijelenthetünk a Covid-19-vírusról a következők:

A Koronavírus egy légúti megbetegedés, amely különböző tüneteket produkálhat az emberi szervezetben az enyhétől kedzve a súlyos akut légzőszervi megebetegedésen keresztül a fertőzött ember halálig terjedhet a vírus fertőzési spektruma, olyan gazdatest is akadhat, akiken semmilyen tünet nem jelentkezik, mégis elkapja a Kovid-19-et. Elsősorban emberről emberre cseppfertőzéssel terjed a vírus, ennek következtében a szoros kapcsolattartás, tüsszentés, köhögés ad táptalajt a gyors és könnyű terjedésnek. Felmerülhet az a kérdés bennünk, hogy hol juthat be könnyen a vírus? A száj, orr és kötőhártya azok az útvonalak, ami a legkényelmesebb a vírus számára. 

Általánosságban a tünetek 5-6 nap után megjelennek, de előfordulhat az is, hogy 14-22 nap után kezdődik a fertőzés első jele. Kínában több tanulmány is beizonyította, hogy előfordulhat az is, hogy az adott személynek nincsenek tünetei mégis megfertőzhet másokat. 

mask1.jpg

Elsősorban nyilván az egészségügyben dolgozók vannak kitéve a legnagyobb veszélynek ez tagadhatatlan, leginkább őket kellene védeni. A WHO-szerint az egészségügyi dolgozók számára kötelező a maszk viselése, műszak kezdéstől-műszak végéig, ha pedig  kovidossal érintkeznek cserélniük kellene azonnal a maszkokat. A lakosság számára is nagyobb védelmet jelent az orvosi maszkok használata, mint pedig az egyszer használatos eldobható textil maszkok, hiszen profibb védelmet nyújtanak az előbbiek. Európai szabványoknak megfelelő FFP3-as maszkok nyújtanak hatékony védelmet, ezek képesek kiszűrni a 0,3 mikron átmérőjű vagy annál nagyobb részecskék 99 százalékát (az amerikai N95 jelzésű maszknak 95 százalékos a szűrőkapacitása). 

A WHO-jelenleg is folyamatosan együttműködik kovid kutatókkal és az ellenszer fejlesztőkkel, valamint textiliparral foglalkozó tudományos közösségekkel. Szeretnék jobban vizsgálni a nem orvosi maszkok hatékonyságát és eredményességét a vírussal szemben. 

Amit mindenképpen tilos a maszkal kapcsolatban?

tilos2.png

1.- Megosztani a maszkodat másokkal

2.- Ne érintsd meg a maszkot

3.- Ne használd ugyanazt a maszkot sokáig, jobb cserélni őket időközönként

Miért nem ajánlja a WHO a szövet maszkokat?

Az ilyen fajta maszkokat, ha véletlenül folyadék éri egyből felszívja és nem tesz jót, ha beszívjuk az adott tartalmat. Mivel tele lesz a folyadékkal, nehezebb lesz a maszk és az akadálytalan légzést is megnehezítheti. Könnyebben jut be és megy ki-a maszk oldalán a nem szűrt levegő. Legjobb az, ha az orr felületén van egy fémlap-amivel jobban tudod rögzíteni a maszkot, ezt a textil maszkokra nem szokták felvarrni. A szövet maszkokat poliészter és nejlon keverékből szokták összeállítani, ami kevésbé bőrbarát, illetve a szűrés kevésbé hatékony tekintettel a textil vastagságára.

Mint minden témában itt is vannak ellen táborok, akik úgy gondolják hogy a maszk viselése ellen is vannak érvek, például, hogy ha több órán keresztül rajtunk van a maszk, akkor a szén-dioxid amit kifújunk azt szívjuk be újra és újra, így sajnos ez okozhat szédülést, fejfájást valamint gyengébb munkateljesítményt az adott szakterületen. Sokszor hallani azt is, hogy kényelmetlen, elfelejtettem, nem szeretem stb. Sokan totálisan helytelenül használják a maszkokat, ami következtében könnyebben kapják el a fertőzéseket. A világon mindenhol nehézséget okoz az a tény, hogy folyamatosan elegendő maszkot biztosítsanak az országok számára. 

Ezeket az érveket is meg lehet érteni egy szintig, viszont ha azt nézzük, hogy az egészségügyi világszervezet mit mondd, akkor lehet nem a saját érveinkkel kellene foglalkozni, hiszen felelősek vagyunk egymásért tekintettel arra, hogy nem egy ember él a bolygón. Felelősek vagyunk egymásért és a világunkért. 

Végezetül pedig megosztanám veletek a WHO- tanácsát, hogy mielőtt a maszkot felteszed mire ügyelj?

1.- fertőtlenítsd le a kezed

2.- úgy tedd fel, hogy az orrodat, szájadat takarja, rögzítsed szorosan és ne legyenek oldalt vagy alul rések

3.- ne érintsed meg a maszkot viselése közben

4.- hátulról a guminál távolítsd el a maszkot az arcodról

5.- ha piszkos lett, cseréld le

6.- egyszer használatos maszkot, ne használjunk újra

7.- ha vízes lesz vagy nedves tegyünk fel új maszkot

8.- maszk használata után mikor levettük fertőtlenítsük le a kezünket

A koronavírus témakor nem nevezető se könnyűnek, se egyszerűen, hogy kinek van igaza és mit kellene betartani vagy mit nem. Remélem ezzel a fordítással közelebb hoztam számotokra, a különböző nézőpontokat és azt, hogy alapvetően a WHO-mit tanácsol. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr1716040200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása