"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

Rekreáció de mit is takar ez a szó?

2020. augusztus 20. - TáncRehabilitáció

rekrea_cio.png

Rekreáció, a mai világban egy igen divatos és eltrejedt fogalom. Sokszor hallani, hogy rekreációs és egészségfejlesztő szakembert keresnek egy állásra, esetleg sport és rekreációs szakembernek is megnvezik őket. De vajon mit is takarhat ez a szó? Mai napon augusztus 20.-án Szent István államalapítás ünnepét tartja az ország, de ez miért fontos nekünk ebben a bejegyzésben? Mert ilyenkor a legtöbb ember nem dolgozik, a boltok zárva tartanak és ha sikerült megoldani, akkor hosszú hétvégét vehettünk ki a munkahelyünkön. Ennek köszönhetően sok szabadidős tevékenységre nyílik lehetőségünk, amihez már csak a kellemes időjárás is hozzásegít minket. Alapvetően, ilyenkor sok programot hírdetnek meg, felvidéken például kenyérszenteléssel ünneplnek, illetve koncerteket és előadásokat tartanak. Jelenleg ez nyilvánvalóan limitált, hiszen a járvány miatt nem tarthatnak nagy összejöveteleket. De térjünk vissza a rekreációra és a fogalom meghatározására: Röviden és egyszerűen azt mondhatnánk, hogy szabadidőben végzett tevékenység, mely a pihenésünket és felfrissülésünket szolgálja, ebbe bele tartozik a mozgás, kultúrálódás, játékokkal való játszás, utazás, wellnes szolgáltatások igénybevétele, ezek a tevékenységek arra szolgálnak főképpen, hogy a stresszt és mindennapi életünk által okozott feszültséget kipihenjünk és feltöltődjünk. Vagyis a teljes testi-lelki és szellemi teljesítőképesség helyreállításáról beszélünk. 

boldogsa_g.jpg

Még a WHO ( World Health Organization/ Egészségügyi Világszervezet) is célul tűzte ki, hogy a világ valamennyi országában javítsanak az országokban élők egészségügyi helyzetén. Magyarországon 2011-ben került be a köztudatba ez a fogalom és onnantól szárnyalt a rekreációs területek menedzselése.

Mikor jelent meg a rekreáció?

Ha jobban belegondolunk hamar rájöhetünk arra, hogy az embeiséggel egy idős ez a terület, hiszen minden korban volt igénye arra az embereknek, hogy pihenjenek és feltöltődjenek. Még az őskorban is voltak olyan tevékenységek, amelyek a kultúrára és felfrissülésre utalnak. Gondolhatunk itt most a barlangrajzokra vagy az ősi rituális táncokra stb. Valószínűleg ezeket a tevékenységeket, nem kényszerből végezték. :) Ahogyan tovább haladunk az évszázadok múlásával láthatjuk, hogy minden kornak megvoltak a maga lehetőségei arra, hogy kikapcsolódásban részesüljenek a lakosok. Nyilvánvalóan kultúránként kicsit eltérő lesz a rekreációs és szabadidős tevékenységek típusai, gondolhatunk itt most a harcművészetekre aminek őshazája Kína és Japán lesz, később a 20. században betört Európába is, így lett része a lehetséges szabaidős tevékenységeknek itthon is ez a fajta sport. Bármilyen furcsán is hangzik az extrém sportok is ide tartoznak a trambulin parkok például az Eleven parkban is található ilyen, egy hatalmas tér, ahol akár több órát is eltölhetünk izzasztó ugrásokkal csoportosan és egyénileg, kicsiknek és nagyoknak is megfelelő szórkaozást és levezetést adhat, ha éppen pörgösebb az adott nap vagy csak egyszerűen szeretnénk egy jó fárasztót mozogni pattogva a trambulinon. Ide sorolhatjuk a barlangászatot is ami remek lehetőség csapatépítésre vagy, ha netán allergiásk vagyunk egy izgalmas forma arra, hogy kitisztítsuk az orrüregeinket.

miskolc_tapolca.jpg

                                                                     (Miskolctapolca barlangfürdő)

A Szemlőhegyi barlang is ilyen, melyet szuperül kiépítettek, ha nem vagy klausztrofóbiás és bírod a sőtétet ez is egy érdekes program lehet kikapcsolódásképpen. Az adott évszakoknak is megvannak sajátosságaik, amik izgalmas lehetőséget nyújtanak az aktív pihenésre. Ha a nyárra gondolunk, akkor  legtöbb embernek a meleg, hideg üditők, frissítő tenger valamint a balaton jut eszébe, egyre elterjedtebb és sokan próbálják ki itthon is már a Sup-ot ( Stand up puddle), mely tuldajonképpen egy felfújható (anyagát tekintve műanyag) deszka melyet álltalánosságban állva szoktak használni egy evezőlapáttal, így könnyen használható nem veszélyes és még jogát is vagy egyéb plusz tevékenységet szoktak rajta végezni. ( Például: Sup Center Balaton is egy olyan hely Tihanyban ahol kölcsönözni lehet ilyen eszközt vagy oktatáson is részt vehetünk.) De ott van a Wakeboard, mely már egy kifejezetten extrém nyári sport az andrenalin felpörgetésére szólgál a víz szerelmesei számára, egy vontató kötélbe kapaszkdova, természetesen védőfelszerelésben deszkához kötve lovagolhatjuk meg a víz hullámait vagy már konkrét pályákat is felépítenek ez a nehezített verízió,ahol rámpákon átsuhanva átugranak és trükközgetnek a profibb szinten lévő Wake-esek, az Omszki tónál, de a Lupánál is kipróbálhatod ezt a fajtáját a rekreációnak. 

age.jpeg

Arról még nem is ejtettünk szót, hogy a rekreációt korosztályokra is oszthatjuk gyerekkorban elöszőr a motoros képességeket nem árt fejleszteni és ehhez jó dolog megtanítani az alapvető sportokat mint például az úszás, biciklizés, későbbiekben a tinédzser korszakban, már végképp a tv- számítógép elé ragadnak a fiatalok amit szintén tekinthetünk szabadidős tevékenységnek csak nem mindegy a mennyiség és a minőség, hogy min nőnke fel a jövő nemzedékei. A felnőttek már igen sokrétűen szeretik eltölteni szabadidejüket melyben, akár könyveket olvasnak, múzeumokba és rendezvényekre járnak mint fenetebb is említettem extrém sportolnak vagy pedig utaznak és wellnes szolgáltatásokat vesznek igénybe ilyen például a szauna, a fürőzők melyknek vannak különböző formái mint péládul az éjszaki fürdőzések vagy a különböző masszázsfajták. Az utolsó életkor az pedig az idősekről szól, fontos erről a korosztályról is beszélnünk, hiszen a világ egyre jobban abban az irányba tólódik, hogy az idősebb korosztály is fitten és minnél inkább egészségesen tölthessék szabadidejüket, már csak azért is mert a XX. század óta demográfiai növekedést tapasztalhatunk az idősebb korosztálynál, ennek okán ez az irányzat is kezd virágozni még itthon is. Számukra izgalmasak lehetnek a túrázások, utazások belföldön vagy külföldön a csoportos preventív táncos vagy tornás foglalkozások, ilyenenek a TáncRehabilitációs órák is, és örömmel tölt el, hogy a munkámmal hozzátehetek az idősek jóllétéhez és egészségi állapotának megörzéséhez, úszás, biciklizés, közös kártyázások-társajátékozások vagy akár a családi összejövetelek és az unokákkal való játszások is a krekreációs időtöltéshez tartoznak. :) 

brain-map.jpg

 

Hol is lehet elvégezni ilyen a képzést? 

Példának okáért a Testnevelési Egyetemen, de az ELTÉN PPK-karán ( Eötvös Lóránd Tudománegyetemen) is megtalálható BSC alapképzésként. Még szakképzéséskben is találhatunk olyan területeket, melyek a rekreációhoz köthetőek, ilyen például az animátori képzés, ahol kifejezetten szabadidős programok szervezéséről tanulhatnak, drámajátékokról, közösségfejlesztésről. Hasonló képzés a outdoor sportoktató más néven a túravezető/természeti sportok oktatója, ide tartoznak a kerékpáros, túra, síoktatók akik táborokat szerveznek, folyamatosna kommunikálnak a tanítványaikkal és menedzselik a weboldaljaikat és folyamatos táboroztatásokat. 

Miket sajátíthatnak el egy ilyen képzésen a tanulók?

Sportszervezést, kommunikációt, relaxációs technikákat, rehabilitációt, terhelésélettant, animációt, zenés gimnasztikát, mentálhigiénét, egészségfejlesztést, táplálkozástan, sportegészségtan, turizmusegészségtan, szakpszichológia stb. Mint az jól is látszik igen sokrétű és izgalmas tantárgyakba kóstolhatnak bele a képzésen részt vevők. Társadalomtudományok területén igen nagy jártasságot lehet szerezni, valamint kapcsolatteremtési és a problémafelismerési illetve problémamegoldási képességek is fejlesztődnek egy ilyen képzésen. 

Összességében kijelnthetjük, hogy fontos a munka mellett rekreálódni és aktív pihenéssel tölteni az időt. Természetesen vannak ingyenes és kevésbé drága rekreációs programok is az évszakoknak megfelelően melyeknél, nem kell a pénztárcánk mélyére nyúlni. Te milyen gyakran végzel rekreációs tevékenységet az egészséged megőrzése érdekében? 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr6016169946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása