"Mert a tánc mindenkié"...

Tóth Sára-TáncRehabilitáció

10 + 1 Tipp a masszázs hasznosságáról

2018. május 21. - TáncRehabilitáció

Honnan ered a masszázs, milyen típusai vannak és miért hasznos?                                                                  Ezekre a kérdésekre is válaszokat lelhetsz ebben a posztban.

 Bár sok ember fejében a masszázs szó összekapcsolódik más szakmákkal és evidensnek gondolják, hogy minden egyes kezelés happy finish-el végződik. Nos, szeretném ezt a tévhitet eloszlatni, hiszen a jó terapeuta a kezelendő felületet nézni és a kliens-et pedig kliensi viszonyban kezeli, nem másképpen.

photo_touch.jpg(Kép forrása: internet)

Hol érhetőek el a masszőrök?

A masszázs manapság nem csak a luxusfürdők, és a masszázsszalonok által érhetőek el. Rehabilitációban, prevencióban, de a konditermekben is előretört. Fellendülésük a 80-90 –es évekhez köthető, viszont az emberiség történetéében folyamatosan jelen volt a saját testünk kezelése. Én például kiegészítés képen használom a testelemzés, tape és smr henger mellett, hogy komplex rehabilitációban részesüljön az a személy, aki az én rekreatív egészségmegőrző kezeléseimet választja. :)

spa-maslo-sol-polotence.jpg(Kép forrása: internet)

Ha még soha nem próbáltad ki a masszázskezelések egyikét, akkor megosztok veled pár tippet, hogy milyen jótékony hatást gyakorol a testre és a lélekre egyaránt, ha kellő rendszerességgel jársz masszíroztatni. :)

Mielőtt belevágnánk ,lehet kellene írnom néhány mondatot arról, hogy mit is jelent maga a masszázs szó, vagy hogy hogyan is képzeljük el a masszázsterápiákat.  Alapvetően a masszázs kézzel történő nyomást, dörzsölést jelent és az izmok, inak, szalagok manipulálását jelenti. Finomabb érintéstől a mélynyomásig is terjedhet a skála, amelyeken a masszőrök mozognak.

23551153_1748897418474525_5667788829648402676_o_1.jpg(Kép forrása: saját)

A masszázs igen régi gyógyító eljárások közé sorolható, több eredetre vezethető vissza, a francia massage-szó vagy a görög eredetű massein, ami dörzsölést jelent esetleg a héber mases. Az emberek ösztönösen oda kapnak ahhoz a testájunkhoz,  amit éppen egy negatív behatás ér, vagyis ha fájdalmat érzünk. Így nem vétlenül alakult k a masszázs sem, hogy dörzsölni kezdték azokat a kerületeket amelyeken fájdalmat éreztek.

Mikor jó ,ha erős  vagy  gyenge?

Minden ember más, van aki imádja, ha masszírozzák, nyomkodják a testét és van aki viszolyog az idegenek érintésétől. Vannak olyan masszőrök, akik nagyon erősen és durvábban masszíroznak és vannak akik sokkal lágyabban. Érdemes kitapasztalnod és megismerned, hogy te melyiket szereted jobban, hiszen onnantól kezdve tudni fogod, hogy melyik masszázs és masszőr a legmegfelelőbb számodra.

masszazs_kep.jpg(Kép forrása: saját)

Honnan származik a masszázs?

Krisztus előtt 4000-ben Inidában már léteztek feljegyzések arról, hogy masszázskezeléseket alkalmaznak a fürdőkben. Kínában úgy tartják, hogy a kong-fu-tól ered a masszázs, de a Zsidó kultúra is ír a maszázs alkalmazásáról szent könyvében.

 Napjainkban már rengeteg masszázst különböztetünk meg, indiai masszázst, a kínaitól vagy a finn masszázst a thaitól. Én a leginkább svéd lazító és relaxáló masszázst használom. De nem csak tájegységek és országok álltál alakultak ki masszázs technikák, hanem a kezelendő terület oka alapján  alternatív kezelések és technikák alakultak ki, ilyen például az akupresszúra vagy a nyírok elvezetés.

mil_2139.jpg                                                                                   (Kép forrása: saját)                                                                                           (Sose voltam annak a híve, hogy egy terapeuta ne lehetne időnként infantilis és önfeledt pláne, ha szerelmes a szakmájába,  ez a kép is erről árulkodik. :)

Nah, de térjünk a lényegre,: miért hasznos és jó ha az ember gyakran eljár masszázs kezelésre?

 1, Segíti a bemelegítést: Főképpen sportolók edzés előtt szokták megmasszíroztatni magukat, hiszen az izmok bemelegednek tőle és a szervezet fel tud készülni az intenzív mozgásra, így elkerülhető a sérülés.

 2, Csökkeni az izomlázat: Edzés után is hasznos tud lenni a masszázs, segíti a tejsav felszívódását.

 3, Hatása a légzésre és kiválasztásra:  A légzéskapacitás nő, a  légzés mélyül, emésztés fokozódik, vizeletkiválasztás nő, beindul a méregtelenítés.

4, Irodai dolgozókra jótékony hatása: Napjainkban sok ülőmunkát végzünk, amivel hosszútávon káros hatást gyakorolunk a szervezetre, a masszázs segíteni tud, hogy csökkentsük ezeket a káros hatásokat, deformításokat.

 5, Stressz és depresszió: A stresszt és depressziót csökkenteni tudja a masszázs, hiszen az érintés és a nyugodt környezet jótékonyan hat szervezetünkre, pláne a 21. század felgyorsult mindennapjaiban.

 6, Segíti az alvást: Nyugodt és pihentető alvást is elősegítik a rendszeres masszázs kezelések.

7, Immunrendszer esrősödik: Serkenti a fehérvérsejtek termelését, így a fertőzésekkel szemben is ellenállóbb lesz a szervezet.

8, Fejfájás csökken: Az oxigén ellátási zavar okozhat fejfájást, vagy ha a nyaki csigolyák nagyobb nyomás alatt vannak. Ezeke megoldást lehet a rendszeres masszíroztatás. 

9, Hatása a bőrre: eltávolítja az elhalt hámsejteket, javítja a bőr anyagcseréjét, elősegíti a bőr rugalmasságát.

10, Hatása a vérkeringésre: A testszövetek vérellátását a masszázs akár a többszörösére is növelheti, a vérellátás javítja a sejtek oxigén ellátását.

10 +1, Hatása az izmokra: Hosszú távon az  izmok és ízületek mozdulatlansága kihat a vérkeringésre is lelassítja, ez duzzanatot is okozhat. A megfelelő masszázs felgyorsítja a vér és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat és fellazul az összetapadás és az ízület vissza nyeri egészséges aktivitását és formáját. Ezért fontos, hogy akik sok ülőmunkát végeznek, ők rendszeresen járjanak kezelésekre.

 Akit érdekel a testelemzés (es-cikkem), annak bátran ajánlom, hogy ezt is próbálja ki ,hiszen ha már eljössz egy kezelésre és végig elemeztük a tetsrtásodat, akkor egy masszázs nem fog megártani. :) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tancrehabilitacio.blog.hu/api/trackback/id/tr3813990496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása